Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Strojárne VSS v Košiciach takmer úplne odstavili výrobu

(Zdroj: SITA)

KOŠICE - Strojárska spoločnosť Východoslovenské strojárne, v ktorej pracuje 700 ľudí, tento mesiac takmer úplne zastavila výrobu. Väčšina zamestnancov bude v marci pracovať jeden deň v týždni, asi stovka pracovníkov prepustia.

Informoval o tom dnes denník Korzár. Dôvodom obmedzenia produkcie a uvoľňovania pracovníkov je hospodárska kríza, v dôsledku ktorej firma prišla o zahraničné zákazky.

"Na marec je z dôvodu racionalizačných opatrení plánovaná úplná odstávka po dohode a posune termínov pre zákazníkov," citoval denník predsedu predstavenstva spoločnosti Martina Vajdičku. Firma zatiaľ o hromadnom rokovaní rokuje s odborármi, prvá vlna by sa vraj nemala dotknúť robotníckych profesií. Podnik VSS vyrába najmä prevodovky, technologické zariadenia či špeciálne vozidlá. Do zahraničia firma, ktorú od roku 2006 kontroluje finančná skupina J&T, vyváža 75 percent produkcie, pripomenul denník.

Kríza sa zatiaľ menej dotkla zlievarenskej časti podniku. Zamestnanci, ktorí ostanú doma, budú podľa denníku dostávať 65 percent zo mzdy.

Svetová finančná kríza postihla viacero podnikov na Slovensku. Spoločnosť U. S. Steel Košice zaviedla štvordňový pracovný týždeň, výrobu obmedzili aj závody automobiliek v krajine. Pre pokles odbytu na zahraničných trhoch sú na Slovensku ohrozené tisícky pracovných miest.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu