Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Chyby v daňových priznaniach sa opakujú

(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Chyby pri vypĺňaní priznaní k dani z príjmu sa podľa Daňového riaditeľstva (DR) opakujú. Najčastejšie daňovníci vyplnia nesprávne tlačivo, zabudnú sa podpísať alebo vyplniť niektoré povinné údaje, povedali dnes novinárom zástupcovia DR a ministerstva financií. Slováci, ktorí nepožiadali o odklad, majú čas na podanie priznania a zaplatenie dane z príjmov za minulý rok do konca tohto mesiaca.

"Tie najčastejšie chyby sú použitie nesprávneho tlačiva, nevyplnenie si, o aký typ priznania sa jedná, či riadne, opravné alebo dodatočné, ďalej napríklad nepodpísanie, to je veľmi dôležitý moment, pretože tým pádom to daňové priznanie je ako keby neúčinne podané," povedala riaditeľka odboru služieb pre verejnosť DR Beata Uhrinová.

V prípade, že daňovník použije nesprávne tlačivo, daňové priznanie sa nepovažuje za podané, upozornila Uhrinová. Ak je priznanie neúplné alebo obsahuje chyby, správca dane vyzve daňovníka, aby sa k nim vyjadril a chyby opravil, dodala. Hoci sa chyby na daňových priznaniach opakujú, Daňové riaditeľstvo nepredpokladá ich zvýšený nárast pre januárové zavedenie eura na Slovensku, keďže sa priznanie vypĺňa ešte v slovenských korunách.

Daňové priznanie musia podať všetky osoby alebo firmy, ktorých zdaniteľné príjmy vlani presiahla 49.248 korún (1634,73 eur), alebo vykázali stratu. Väčšina zamestnancov mohla požiadať svojho zamestnávateľa, aby ročné zúčtovanie dane urobil za nich. Priznanie môžu ľudia alebo firmy podávať aj elektronicky, ich počet je však vraj stále nízky.

"Daňové subjekty nejak ešte si neosvojili tento spôsob podávania," povedala Uhrinová, podľa ktorej možnosť podať priznanie elektronicky využívajú priemerne len tri percentá daňových subjektov. Za nízkym číslom elektronicky podaných priznaní je údajne aj podmienka vlastniť zaručený podpis, ktorý potvrdzuje pravosť vyplneného dokumentu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu