Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Podnikatelia precenili predzásobenie eurami, hotovosť vrátili

BRATISLAVA - Slovenskí podnikatelia si pred januárovým zavedením eura objednali veľké množstvo eurových mincí a bankoviek, ktoré nakoniec nevyužili. Peňažným ústavom sa tak v posledných týždňoch vrátila veľká časť z predzásobenia sa firiem eurovou hotovosťou.

Vyplýva to z vyjadrení viacerých bánk. Napríklad klienti Tatra banky, ktorá je jedným z najväčších komerčných bankových domov v krajine, vrátili až 60 percent objednaných eurových mincí a bankoviek, informoval hovorca banky Boris Gandel. Tatra banka zaevidovala požiadavky klientov na predzásobenie eurovou hotovosťou v objeme viac ako 36 miliónov eur (miliarda korún). Peniaze vrátili najmä veľké spoločnosti s viacerými prevádzkami.

"Preto aj rezerva, ktorú si títo klienti urobili, bola tomu priamo úmerná," poznamenal Gandel. Návrat nepoužitých eurových mincí z predzásobenia potvrdila aj centrálna banka, ktorá pred vstupom Slovenska do eurozóny zásobovala komerčné peňažné ústavy novým platidlom. Do bánk v rámci predzásobenia dodala 283,4 milióna kusov euromincí v celkovej hodnote takmer 98 miliónov eur (takmer tri miliardy korún).

"Za prvé dva mesiace tohto roka banky do Národnej banky Slovenska odviedli celkom 140,1 miliónov kusov euromincí, približne 60 percent z tohto množstva bolo vrátených v pôvodnom balení," uviedla hovorkyňa centrálnej banky Jana Kováčová. Tieto peniaze banka uskladňuje vo svojich zásobách a používa na zabezpečovanie plynulého hotovostného obehu, doplnila.

Manipulácia s veľkým množstvom kovových platidiel bola náročná pre banky najmä na prelome rokov, keď odvádzali slovenské koruny do NBS a zároveň zásobovali svoje prevádzky novou menou. Nakladanie s hotovosťou pritom bolo náročné aj na logistiku.

Jednotka na trhu, Slovenská sporiteľňa, objednala pre svojich zákazníkov eurovú hotovosť, ktorá dohromady vážila 335 ton. Z tohto množstva sa do banky vrátilo 140 ton, uviedol hovorca banky Štefan Frimmer. Na veľké množstvo eurových mincí v obehu sa sťažovali najmä obchodníci.

Okrem predzásobenia bankami si mohli Slováci kúpiť v závere roka takzvané štartovacie balíčky s novými eurovými mincami. Počet mincí sa predajcom zvýšil aj preto, že nová mena má osem mincí v rôznych nominálnych hodnotách. Slovenská koruna ich mala o tri menej.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu