Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Slováci: Po prijatí eura ceny stúpli!

BRATISLAVA - Väčšina Slovákov si myslí, že po zavedení eura ceny stúpli.

V januárovom prieskume agentúry AKO sa tak vyslovili takmer tri štvrtiny respondentov. Pripísali to hlavne obchodníkom, poskytovateľom služieb a finančnej kríze. Štatistiky však výrazné zvýšenie cien tovarov a služieb po prijatí novej meny nepotvrdili.

Viac ako 30 percent z vyše tisícky opýtaných uviedlo, že po prijatí eura začiatkom roka sa ceny rozhodne zvýšili. Mierne zdraženie v obchodoch pocítili vyše dve pätiny respondentov. Štvrtina účastníkov ankety tvrdila, že ceny "ani nestúpli" alebo sa vôbec nezdvihli, vyplýva z výsledkov sondy.

Vinu za údajné zdražovanie dávali respondenti najmä obchodníkom (80,7 percenta), poskytovateľov služieb označila za pôvodcov zvyšovania cien zhruba polovica opýtaných a finančnú krízu 45,7 účastníkov ankety. Politici sa pod zdražovanie podpísali podľa 12,2 percenta oslovených.

Oficiálne štatistiky zatiaľ výraznejšie zvyšovanie cien, ktoré by súviselo s prijatím eura, nepotvrdili. Mimovládna organizácia Združenie slovenských spotrebiteľov, ktorá sleduje cenové pohyby v období prechodu na novú menu, však pre údajné neúmerné zdražovanie zaradila niekoľko podnikateľov na takzvanú čiernu listinu. Agentúra AKO, ktorá uskutočnila prieskum, je členom profesijnej organizácie Slovenská asociácia výskumných agentúr (SAVA). Na trhu pôsobí od roku 1991.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu