Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Inflácia vo februári spomalila na vyše ročné minimum 3,1 %

BRATISLAVA - Ceny tovarov a služieb na Slovensku vo februári spomalili tempo medziročného rastu na najnižšiu úroveň od novembra 2007.

Inflácia zvoľnila na 3,1 percenta z januárových revidovaných 3,4 percenta. Informoval o tom dnes Štatistický úrad, ktorý zároveň znížil výhľad medziročnej miery inflácie pre koniec júna na 3,1 percenta z doterajších 3,4 percenta.

Oproti januáru vzrástli ceny vo februári o 0,1 percenta, v prvom mesiaci roka sa medzimesačne zvýšili o revidovaných 0,4 percenta. V porovnaní s vlaňajším februárom najviac zdraželi energie a náklady na bývanie (o 8,4 percenta). Práve pre revíziu v tejto položke štatistici upravili januárové čísla inflácie. Najvýraznejší medziročný pokles zaznamenali v druhom mesiaci roka ceny v doprave, a to o 7,2 percenta.

Medzimesačne vo februári vzrástli ceny hlavne v hoteloch, kaviarňach a reštauráciách (o 0,5 percenta). Zlacneli predovšetkým odevy a obuv, a to o 0,7 percenta. Nízka inflácia a udržanie mierneho tempa rastu cien patrili ku kľúčovým podmienkam prijatia Slovenska do eurozóny, do ktorej sa krajina začlenila od začiatku tohto roka.

Tempo rastu ročnej miery jadrovej inflácie, ktorá nezahŕňa zmeny regulovaných cien a nepriamych daní, sa vo februári zvoľnilo na 2,2 percenta z januárových 2,5 percenta. Medzimesačne ceny vo februári podľa jadrovej inflácie stúpli o 0,1 percenta, mesiac predtým sa zvýšili o 0,3 percenta.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu