Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Inflácia v novembri opäť spomalila, medziročne dosiahla 4,9 pct

BRATISLAVA - Tempo medziročného rastu cien tovarov a služieb na Slovensku sa v novembri spomalilo druhý mesiac po sebe, a to na 4,9 percenta z októbrových 5,1 percenta. Informoval o tom dnes Štatistický úrad. V samotnom novembri ceny vzrástli o 0,2 percenta po októbrovom medzimesačnom náraste o 0,4 percenta.

V porovnaní s vlaňajším novembrom najviac, o 0,7 percenta, klesli ceny v doprave. V tejto kategórii sú zahrnuté aj pohonné hmoty, ktoré v uplynulých mesiacoch výrazne klesali a tento týždeň spadli na viacročné minimá. Naopak, najvýraznejšie medziročné zdraženie zaznamenalo bývanie a energie, a to o 11,1 percenta.

Oproti októbru sa v jedenástom mesiaci zvýšili najmä ceny alkoholických nápojov a tabaku, (o 2,8 percenta). Bývanie, voda, elektrina, plyn a iné palivá zdraželi o 1,2 percenta. Ceny klesli vo viacerých kategóriách, najvýraznejšie (o 2,4 percenta) v doprave pri zlacnení pohonných látok a mazív o 9,2 percenta.

Nízka inflácia a udržanie mierneho tempa rastu cien patrili ku kľúčovým podmienkam prijatia Slovenska do eurozóny, do ktorej sa krajina začlení od januára.

Tempo rastu ročnej miery jadrovej inflácie, ktorá nezahŕňa zmeny regulovaných cien a nepriamych daní, sa v novembri zvoľnilo na 4,1 percenta z októbrových 4,9 percenta. Medzimesačne ceny v novembri podľa jadrovej inflácie klesli o 0,2 percenta, mesiac predtým o 0,2 percenta vzrástli.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu