Utorok18. jún 2024, meniny má Vratislav, zajtra Alfréd

NBS: Inflácia na Slovensku sa má ďalej spomaľovať

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Tempo rastu spotrebiteľských cien, ktoré dosiahlo svoj strop na prelome leta a jesene, by sa podľa Národnej banky Slovenska malo v nasledujúcom období ďalej zvoľňovať.

So spomaľovaním inflácie počítajú aj ekonómovia. Ceny podľa metodiky Európskej únie v novembri medziročne spomalili tempo rastu druhý mesiac po sebe na 3,9 percenta. Počas samotného novembra stúpli o 0,1 percenta, vo viacerých krajinách EÚ však už výraznejšie klesli.

"V decembri by malo pokračovať spomaľovanie medziročnej dynamiky inflácie oproti novembru 2008," napísala dnes v tlačovej správe NBS. K zníženiu tempa rastu cien by mala prispieť nižšia porovnávacia základňa pri cenách potravín a reštaurácií, ďalej by mali klesať ceny pohonných látok, dodala centrálna banka. V poslednom mesiaci roka NBS očakáva tiež pokračovanie nárastu cien cigariet a tepla.

"Dezinflačný trend by mal pokračovať aj v roku 2009. Inflácia v roku 2009 naozaj nebude problém," myslí si analytik ČSOB Marek Gábriš. Predpokladá, že zvoľňovanie inflácie podporí priaznivejší vývoj cien potravín a pohonných látok a tiež slabší spotrebiteľský dopyt.

Stlmenie inflácie bolo jednou z podmienok, ktoré muselo Slovensko splniť pre januárové prijatie eura. Európske inštitúcie v minulosti pochybovali o tom, že krajina dokáže nízke tempo rastu cien udržať aj v budúcnosti. Slovensko však ekonomické kritériá vrátane inflačnej podmienky splnilo a dostalo pozvánku do eurozóny. Kritérium nízkej inflácie pre euro krajina plní nepretržite od augusta 2007.

Podľa údajov Eurostatu sa medziročná inflácia v krajinách, kde sa platí eurom, v jedenástom mesiaci spomalila na 2,1 percenta z októbrových 3,2 percenta, čo podľa Gábriša vytvára priestor pre Európsku centrálnu banku na ďalšie uvoľňovanie menovej politiky. ECB v poslednom období viackrát znížila kľúčové úrokové sadzby na podporu ekonomík zasiahnutých globálnou finančnou krízou. Jej kroky nasledovala aj NBS.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu