Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Inflácia u nás stúpla najviac od decembra 2004

BRATISLAVA - Inflácia na Slovensku stúpla v septembri najrýchlejšie od konca roka 2004. Medziročné tempo rastu cien tovarov a služieb sa v deviatom mesiaci zrýchlilo na 5,4 percenta z augustového dvojročného maxima päť percent. Informoval o tom dnes Štatistický úrad.

Septembrové údaje sú vyššie ako odhady analytikov. Ekonómovia v priemere očakávali v deviatom mesiaci roka medziročnú infláciu 4,8 percenta. V samotnom septembri ceny stúpli o 0,7 percenta, počas augusta sa zvýšili o 0,2 percenta.

V porovnaní s deviatym mesiacom minulého roka najviac zdraželo bývanie a energie, a to o 8,9 percenta. Naopak, o 0,3 percenta klesli ceny v odvetví pôšt a telekomunikácií.

Oproti augustu sa zvýšili najmä ceny vzdelávania o 3,5 percenta, nárast o necelé tri percentá zaznamenali ceny v hoteloch, kaviarňach a reštauráciách. Ceny potravín a nealkoholických nápojov sa znížili o 0,6 percenta.

Nízka inflácia a udržanie mierneho tempa rastu cien patrili ku kľúčovým podmienkam prijatia Slovenska do eurozóny. Napriek tomu, že krajina prísne ekonomické kritériá splnila, neistota ohľadne nízkej inflácie v budúcnosti bola pre Slovensko jedinou hrozbou, ktorá mohla zastaviť prijatie eura od januára 2009. Rokovania Bratislavy o vstupe do eurozóny sa však v júli úspešne zavŕšili stanovením konverzného kurzu 30,1260 SKK/EUR, ktorým sa prepočítajú všetky korunové položky na eurá.

Tempo rastu ročnej miery jadrovej inflácie, ktorá nezahŕňa zmeny regulovaných cien a nepriamych daní, v deviatom mesiaci stúplo na 5,5 percenta z augustových 5,3 percenta. Medzimesačne sa ceny v septembri podľa jadrovej inflácie zvýšili o 0,4 percenta, mesiac predtým vzrástli o 0,2 percenta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu