Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

U. S. Steel ide na polovicu kapacity, tvrdia odbory

U.S.Steel Košice
U.S.Steel Košice

KOŠICE - U. S. Steel Košice v súčasnosti pracuje na polovicu kapacity závodu.

Opätovný vzostup produkcie očakáva spoločnosť v druhej polovici roku. Povedal to šéf rady odborov podniku Mikuláš Hintoš. Produkciu huty negatívne ovplyvnila svetová hospodárska kríza, v jej dôsledku skrátili v podniku začiatkom roku pracovný týždeň na štyri dni.

"Spoločnosť zatiaľ dokáže predávať pocínované plechy pre potravinársky priemysel a čiastočne plechy pre elektrotechnický a stavebný priemysel," uviedol Hintoš. Výrazne však klesol predaj radiátorov a rúr ako aj predaj pozinkovaných plechov pre automobilový priemysel. Vedenie spoločnosti podľa Hintoša očakáva obrat v druhom polovici roka. Odberateľom by sa totiž postupne mali minúť zásoby hutníckych materiálov a firma by mohla získať nové objednávky.

Situáciu podniku jeho vedenie nechcelo bližšie komentovať. "Výrobu sme prispôsobili objednávkam zákazníkov, konkrétne čísla nezverejňujeme," uviedla Ľubomíra Šoltésová z odboru komunikácie. Spoločnosť podľa nej chce znižovať náklady vo všetkých oblastiach. V U. S. Steel Košice pracuje približne 14.000 zamestnancov. Koncom januára spoločnosť skrátila ich pracovný týždeň na štyri dni, za jeden deň v týždni dostávajú pracovníci 60 percent zo mzdy. Podľa dohody s odborármi by toto opatrenie malo platiť do konca apríla.

Problémy zaznamenala tiež americká materská spoločnosť U. S. Steel Corporation. Firma napríklad vo februári zastavila výrobu v dvoch závodoch na výrobu rúr v Texase, odkiaľ prepustila väčšinu z 1200 zamestnancov. Dopady svetovej ekonomickej krízy zasiahli aj ďalšie oceliarne. Napríklad výroba surového železa v kombináte ArcelorMittal Ostrava v Česku klesla vo februári na polovicu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu