Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

U. S. Steel skráti pracovný čas zamestnancov

KOŠICE - Oceliarenská spoločnosť U. S. Steel Košice skráti od februára pracovný týždeň svojich zamestnancov na štyri dni. Pracovníci ostanú jeden deň v týždni doma, poberať budú 60 percent zo mzdy.

informoval hovorca spoločnosti Ján Bača. Spoločnosť k tomuto kroku pristúpila pre komplikovanú situáciu na trhu s oceľovými výrobkami. Ďalší väčší podnik, Železiarne Podbrezová, dnes oznámil prepustenie 361 pracovníkov. "Nový pracovný režim umožní spoločnosti flexibilne sa prispôsobiť požiadavkám zákazníkov," uviedol Bača. Skrátenie pracovného času má podľa Baču umožniť spoločnosti znížiť náklady a zároveň minimalizovať dopady na rodiny zamestnancov. Opatrenie by sa malo týkať všetkých zamestnancov spoločnosti, o prípadných výnimkách môžu rozhodnúť manažéri. Bližšie už príčiny skrátenia pracovného času spoločnosť nespresnila.

Spoločnosť zaviedla obmedzenia výroby počas svetovej finančnej krízy už koncom minulého roka. Koncom októbra napríklad U.S. Steel nepredĺžil pracovné zmluvy stovkám pracovníkov, ktorých si najímala prostredníctvom agentúr. Železiarne Podbrezová dnes podľa Slovenského rozhlasu oznámili, že prepustia približne desatinu svojich pracovníkov. Dôvodom sú podľa rozhlasu dopady hospodárskej krízy. V okrese Brezno, kde železiarne vyrábajú, dosiahla v decembri nezamestnanosť podľa ústredia práce 11,35 percenta.

O skrátení pracovného času rozhodla už skôr aj automobilka KIA Motors Slovakia. Priemernú dĺžku pracovnej smeny v závode pri Žiline skrátila na sedem hodín. Firma tak zareagovala na prepad dopytu po osobných automobiloch na európskom trhu spôsobený hospodárskou krízou.

Spoločnosť U.S. Steel, ktorú vlastní americký oceliarensky koncern U.S. Steel Corporation, je najväčším priemyselným zamestnávateľom na východnom Slovensku, kde zamestnáva približne 14.000 zamestnancov. Fabrika vyrába plechy pre automobilový, stavebný a potravinársky priemysel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu