Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

V Žilinskom kraji príde o prácu asi ďalších 250 pracovníkov

ŽILINA - V Žilinskom regióne prídu o prácu ďalší ľudia. Nové hromadné prepúšťanie avizovala na Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) v Žiline spoločnosť Maini Precision Products Slovakia s.r.o., Žilina, ktorá plánuje prepustiť v prvom štvrťroku tohto roka 75 pracovníkov.

"Plánované hromadné prepúšťanie spolu s opatreniami umožňujúcimi predísť hromadnému prepúšťaniu alebo ho obmedziť, bude ešte prerokované s ÚPSVR Žilina," konštatoval riaditeľ úradu Jozef Machyna. Rovnaký počet zamestnancov by malo prísť o prácu aj v spoločnosti KINEX - KLF a.s., Kysucké Nové Mesto, ktorá chce postupne prepúšťať od marca do konca septembra. Evidovaná miera nezamestnanosti je v žilinskom regióne na úrovni 5,14 percenta.

Prepúšťať sa bude aj na Orave. Na ÚPSVR v Dolnom Kubíne ohlásili hromadné prepúšťanie firmy Miba Sinter Slovakia s.r.o. Dolný Kubín, kde príde o prácu 60 zamestnancov a SEZ a.s. Dolný Kubín, ktorá plánuje prepustiť 20 pracovníkov. "Prepúšťanie v obidvoch firmách je rozvrhnuté na štyri - päť mesiacov. Pri dodržaní zákonníka práce budú pri výpovediach prví zamestnanci odchádzať k 1. máju, ak sa so zamestnávateľom nedohodnú inak," informoval Vladimír Števonka, riaditeľ odboru služieb zamestnanosti ÚPSVR v Dolnom Kubíne. V regióne v súčasnosti podľa neho nemajú veľké šance na zamestnanie. "ÚPSVR v Dolnom Kubíne v súčasnosti eviduje do 20 voľných pracovných miest a to predovšetkým v službách - kuchár, čašník, predavačka, opatrovateľka, ošetrovateľka a podobne, sporadicky aj v uvoľňovaných profesiách," dodal Števonka.

V dolnokubínskom regióne evidujú v súčasnosti 1 854 nezamestnaných, čo predstavuje mieru nezamestnanosti 10,5 percenta. Do konca marca ukončí pracovný pomer aj 179 zamestnancov belgickej spoločnosti Punch Technix Equipment Manufacturing s. r. o. v Námestove, ktorá presúva výrobu domov. ÚPSVR v Námestove podľa jeho riaditeľky Daniely Fejovej, v tomto závode zriadi vysunuté pracovisko úradu, kde poskytnú prepusteným poradenstvo či psychologickú pomoc. O prepustení 78 zamestnancov premýšľa aj Drevoindustria Oravská Polhora, v prípade získania výhodnej zákazky však možno drevári o prácu neprídu. V okrese Námestovo je 8,3-percentná miera nezamestnanosti, v okrese Tvrdošín 9,43- percentná.

Rady nezamestnaných sa rozšíria aj na Liptove. Na ÚPSVR v Liptovskom Mikuláši ohlásila hromadné prepúšťanie firma FAPILUS s.r.o. Závažná Poruba, dotknutých je 37 ľudí, hlavne pracovníkov v brašnárskej a sedlárskej výrobe. Prepúšťať začne podľa riaditeľa liptovskomikulášskeho ÚPSVR Petra Nemca koncom februára. Do apríla postupne prichádza o prácu aj 38 zamestnancov Akadémie ozbrojených síl generála M.R.Štefánika v Liptovskom Mikuláši, ide o administratívnych a obslužných pracovníkov. Do mája prebieha prepúšťanie aj vo firme Rettenmeier Tatra Timber s.r.o. Liptovský Hrádok, dotknutých je 54 zamestnancov drevospracujúcej výroby.

Liptov zasiahlo aj prepúšťanie 476 pracovníkov obuvníckej firmy GABOR Bánovce nad Bebravou, ktorá ešte vlani v jeseni oznámila úmysel ukončiť do konca marca výrobu v Liptovskom Mikuláši. "Z dôvodu, že väčšina prepustených pracovníkov má trvalý pobyt v našom okrese, výrazne to zasiahne regionálny trh práce na Liptove," dodal Nemec. V januári evidovali na ÚPSVR v Liptovskom Mikuláši 2 968 nezamestnaných, čo predstavuje mieru nezamestnanosti 7,85 percenta. "Z prehľadu voľných pracovných miest je zrejmé, že prepúšťaných zamestnancov nebude kde umiestniť, vzhľadom na vývoj situácie regionálneho trhu práce a štruktúry pracovných miest v našom regióne," doplnil Nemec.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu