Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

PSA ďalšie prepúšťanie nepripúšťa, spolieha sa na nový model

TRNAVA - Trnavská automobilka PSA Peugeot Citroën plánuje od marca do novembra prepustiť 190 zo súčasných 3 200 zamestnancov.

Podľa hovorcu automobilky Petra Šveca je tento počet maximálny a ďalšie prepúšťanie nepripúšťajú. Automobilka sa v tomto smere spolieha na nový model Citroën C3 Picasso, ktorý plánuje uviesť na trh koncom marca. "Je to naša zbraň proti kríze. Už prvé signály z trhu sú také, že o nový model bude záujem a budeme mať dostatok práce," uviedol Švec. Prednosťou nového modelu má byť jeho úspornosť a šetrnosť k životnému prostrediu. Podľa hovorcu automobilky do konca roka nemajú v pláne znižovanie miezd ani skracovanie úväzku pracovníkov alebo inú modifikáciu pracovného režimu. Už vyše roka však podľa neho využívajú takzvanú banku pracovného času, ktorá umožňuje zamestnancom flexibilne si rozvrhnúť pracovný čas.

Spoločnosť PSA v stredu nahlásila hromadné prepúšťanie 190 zamestnancov zo svojho trnavského závodu. Ide o obslužný personál a technikov prijatých v súvislosti s projektovou fázou nového modelu. Podľa Šveca tento počet nakoniec môže byť nižší, prepusteným zamestnancom sa totiž budú snažiť nájsť miesto na iných pozíciách v rámci skupiny PSA alebo jej dodávateľov. Pre ostatných automobilka pripravuje projekt pomoci a podpory pri zorientovaní sa na trhu práce a hľadaní nového miesta. "Využijeme nielen služby úradu práce, ale aj svoje kontakty na rôzne firmy," uviedol Švec. Dodal, že okrem päť až šesťmesačného odstupného sú pripravení prepusteným zamestnancom uhradiť aj ďalšie výdavky súvisiace s hľadaním nového zamestnania, ako cestovné na pohovory, poplatky za školenia a podobne.

Automobilka v Trnave je technologicky najmodernejšou v skupine PSA Peugeot Citroën. Strategická investícia dosiahla do začatia výroby 700 mil. eur. V júni 2006 sa rozbehla výroba modelu Peugeot 207. Koncom marca bude na trh uvedená novinka Citroën C3 Picasso, ktorá sa bude vyrábať výhradne na Slovensku. Investície do spustenia jej výroby dosiahli ďalších 100 mil. eur. Objem výroby závodu má byť aj po spustení sériovej výroby nového modelu 850 vozidiel denne, pričom Citroën C3 Picasso sa bude vyrábať súčasne s modelom Peugeot 207.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu