Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

SR prejavila záujem o kúpu 49 % Transpetrolu od Jukosu

"Slovensko chce byť prvým záujemcom o tento podiel a to prakticky okamžite, ako sa ruská strana k takémuto kroku odhodlá."

BRATISLAVA - Slovenská republika je ochotná rokovať s ruskou stranou o odkúpení 49-percentného podielu v Transpetrole, ktorý vlastní ruská rafinérska spoločnosť Jukos.

"Slovensko chce byť prvým záujemcom o tento podiel a to prakticky okamžite, ako sa ruská strana k takémuto kroku odhodlá," uviedol na pondelkovej tlačovej besede minister hospodárstva Pavol Rusko. Ako ďalej dodal, slovenská strana už poslala ruskej vláde list s prejavením záujmu o kúpu tohto podielu a predpokladá, že ruská federácia tento záujem podporí.

Ak sa ruská strana k tejto požiadavke vyjadrí kladne, Slovensko bude musieť následne podľa ministra hľadať finančného poradcu a strategického investora, alebo si tento podiel v Transpetrole ponechať vo vlastníctve štátu. "Ponechanie si podielu v štátnom vlastníctve je len teoretická možnosť, pretože na tento účel nie sú vyčlenené finančné prostriedky a v konečnom dôsledku by sa iba zvýšil deficit verejných financií," vysvetlil Rusko.

Pravdepodobnejší je však podľa neho predaj akcií, pričom poznamenal, že nebude problém nájsť kupca. V prípade predaja môžu podľa Ruska nastať dve situácie.

"Buď štát odkúpi tento podiel a následne vyhlási verejnú súťaž, alebo bude Ministerstvo hospodárstva (MH) vystupovať len ako sprostredkovateľ a za súhlasu ruskej vlády sa tento podiel záujemcovi odpredá priamo, bez prechodu akcií cez MH," povedal minister hospodárstva.

Slovenská republika však podľa Ruska urobí všetko preto, aby 49 % akcií Transpetrolu získala späť. Ako ďalej uviedol, MH má pripravený postup, ktorý je možné realizovať v Transpetrole v súvislosti s napätou situáciou v ťažobnej spoločnosti Jukos, ktorej hrozí bankrot alebo likvidácia. Prvým krokom pri prípadnom odkúpení podielu bude podľa Ruska výber finančného poradcu, pričom do úvahy pripadá rokovacie konanie bez zverejnenia, verejná súťaž v plnom rozsahu, využitie súčasnej zmluvy alebo uzavretie novej zmluvy bez verejného obstarávania.

Optimálne je podľa Ruska rokovacie konanie bez zverejnenia, ktoré šetrí čas a zároveň poskytuje dostatočný priestor pre alternatívnosť výberu poradcu. Následne je potrebné uzatvoriť zmluvu s vybratým poradcom a potom uzavrieť zmluvu o kúpe a predaji akcií. Ako ďalej dodal, určitá predstava o kupcoch už je, bližšie to však nekomentoval.

Predaj by sa mal týkať len 49 % v Transpetrole. Podľa Ruska je predaj vyššieho podielu v podniku možný, ale zatiaľ túto možnosť nepredpokladá. Cena menšinového podielu by podľa neho mala byť minimálne na úrovni z januára 2002, keď Jukos tento podiel odkúpil od MH a Fondu národného majetku za 74 mil. USD. Dodal však, že skôr je tu tendencia k zhodnoteniu a to minimálne o infláciu. Minister predpokladá ukončenie rokovania s ruskou vládou do 2-3 mesiacov, celú situáciu chce vyriešiť do konca budúceho roka.

Jukos je najväčší ropný exportér v Rusku, jeho denná produkcia v októbri dosiahla 1,73 mil. barelov ropy. Akcionári spoločnosti budú 20. decembra rozhodovať medzi bankrotom a likvidáciou firmy vzhľadom na výšku daňového dlhu podniku, ktorý dosiahol celkový objem vyše 17,5 mld. USD.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu