Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Slabnúca česká mena láka Slovákov za hranice na nákupy

ŽILINA - S prázdnym kufrom auta a trochou benzínu v nádrži vyrážajú v týchto dňoch niektorí obyvatelia slovenského pohraničia na nákupy do Česka.

Pre slabnúcu českú korunu sa totiž Slovákom za hranicami oplatí za výhodnejšie ceny nakúpiť pohonné hmoty či potraviny. Časť slovenských obchodníkov pripustila, že oslabená česká mena im berie niektorých zákazníkov. Tragédiu však z toho nerobia. I v minulosti Slováci nakupovali niektoré tovary v Česku a obchodníci napriek tomu prežili.

"Každý rozmýšľa, kde sa mu oplatí nakúpiť čo najvýhodnejšie. Do Česka je to blízko, keď sa dá nakúpiť výhodnejšie tam, tak tam ľudia idú. Máme o niečo menej ľudí v obchode. Ale je to aj tým, že ľudia po sviatkoch nakupujú menej," povedala predavačka v potravinách v Klokočove na Kysuciach.

Zároveň upozornila, že tržby českým obchodníkom nerobia iba slovenskí "nákupní turisti", ktorých výhodnejšie ceny lákali za hranice aj v minulosti. Mnoho obyvateľov Klokočova a okolitých obcí dochádza do Česka denne za prácou a pri návrate domov urobia nákup v tamojších obchodoch. "Je to poznať celý január, že sa Slováci vrátili. V porovnaní s vlaňajším januárom je tento silnejší o milión korún na tržbách," povedala vedúca jednej z predajní v Jablunkove Renáta Nieslaníková. Slováci vraj majú najväčší záujem o mlieko a múku.

Nakúpiť kartóny mlieka, džúsov, minerálok, ryžu či cukor sa v Česku chystá tiež 40-ročný Kysučan Ján Jarošík. "K hranici to mám len kúsok a pri väčších nákupoch sa dajú ušetriť slušné peniaze. Máme štyri deti, takže väčšie nákupy sú v našej rodine nevyhnutnosťou. Keby česká koruna naďalej padala, chodil by som za hranicu nakupovať tak dvakrát za mesiac," povedal Jarošík. Podľa neho sa dá napríklad na litri mlieka ušetriť približne 0,40 eura (asi 12 korún), na takom istom množstve džúsu okolo 0,20 eura (viac než šesť korún) a na kilograme ryže 0,60 eura (18 korún).

Aj v Trenčianskom kraji niektorí obyvatelia radšej nakúpia u českých než u slovenských obchodníkov. "Stáva sa, že keď ľudia zistia, že sa dá nakúpiť niečo lacnejšie v Česku, tak sadnú aj na vlak a privezú si trebárs kartóny s minerálkou. Mnohí za hranicami robia, majú české koruny, tak aj preto nakupujú tam," poznamenala obchodníčka zo Strelenky pri Púchove.

Tridsiatnik Jozef Koutenský z Trenčína zasa jazdí za hranice s vyprázdnenou nádržou. Zatiaľ čo na slovenských pumpách zaplatí za liter benzínu asi 0,995 eura (takmer 30 korún), v Česku ho to vyjde na približne 0,906 eura (asi 27 korún). "Samozrejme, aby sa naozaj vyplatilo vycestovať, tak nakúpim ešte nejaké minerálky, cukor alebo čo treba v domácnosti," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu