Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Oslabovanie mien zlacňuje nákupy v ČR aj v Poľsku

(Zdroj: Profimedia)

BRATISLAVA - Slováci neraz zaplatia v obchodoch za svoje nákupy viac než ich susedia v Česku či Poľsku. Dôvodom je oslabovanie mien v týchto štátoch voči euru, ktoré Slovensko pred mesiacom zaviedlo. Straty českej koruny a poľského zlotého voči jednotnej európskej mene preto zvýhodnili ceny v zahraničí.

Ľudia však môžu ušetriť aj pri nákupoch v Rakúsku, ktoré euro tiež používa, a to napríklad pri drogériovom tovare, elektronike či pohonných hmotách. "Okolité trhy majú plávajúci kurz svojej meny. To znamená, že oslabovanie českej koruny voči euru spôsobuje atraktivitu nákupov na Morave pre Slovákov," povedal Ľubomír Drahovský, analytik agentúry pre prieskum trhu Terno.

Ceny na Slovensku sa podľa neho po prijatí novej meny výraznejšie nezmenili. Podobný názor mala aj analytička Slovenskej sporiteľne Mária Valachyová. "České tovary v eurovom vyjadrení nateraz zlacneli. Slabší kurz českej koruny však zároveň znamená drahšie tovary z dovozu, a teda aj vyššiu infláciu. Cenová úroveň sa tak zvýši v dlhšom horizonte, kurzový efekt je len dočasný," poznamenala v pravidelnom komentári.

Ceny základných potravín v Česku sú navyše zdaňované nižšou sadzbou dane z pridanej hodnoty vo výške deväť percent, zatiaľ čo na Slovensku táto sadzba predstavuje 19 percent. Z porovnania koša 13 druhov potravín vyplynulo, že najlacnejšie je možné nakúpiť v Česku a Poľsku, kde za ne spotrebiteľ zaplatí okolo 12,6 eura (necelých 380 korún). Na Slovensku rovnaký nákup vyjde na 16,72 eura (vyše 500 korún) a v Rakúsku až na 24,33 eura (733 korún).

Za nákupy za hranicami sa však podľa Drahovského neoplatí jazdiť každému, navštevujú ich najmä ľudia z prihraničných oblastí. "Napríklad na rakúskych čerpacích staniciach v blízkom Hainburgu je silné obsadenie slovenskými autami. Keď sa to spojí s nákupom drogérie a časti dehydrovaných potravín, ktoré sú lacnejšie ako na Slovensku, tak sa nie je prečo diviť, že ľudia na tie nákupy chodia," poznamenal. Po zavedení eura je navyše porovnávanie cien v oboch štátoch jednoduchšie.

Motoristi môžu v Rakúsku ušetriť pri kúpe nafty 10-14 centov na liter (tri až štyri koruny), čo pri natankovaní 45-litrovej nádrže znamená úsporu vyše šiestich eur (viac ako 180 korún). O viac ako 30 centov (vyše deväť korún) na liter lacnejšie vyjde nafta v Poľsku, v Česku je možné ušetriť asi 15 centov (vyše štyroch korún).

Dôvodom výrazných rozdielov v cenách palív sú odlišné sadzby spotrebných daní, ktoré na Slovensku patria k najvyšším v rámci EÚ. Drahovský pripomenul, že nákupná turistika môže mať negatívny vplyv na slovenských obchodníkov, ktorí tak strácajú tržby. Zlacňovanie na domácom trhu však neočakáva, pretože ochota ľudí cestovať do zahraničia za nákupni je obmedzená vzdialenosťou od hraníc.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu