Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Juhokórejčania sa ježia pri porovnaní so Slovenskom

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ak sa soulská burza sťažuje, že Južná Kórea sa začína podobať na Slovensko, tieto slová majú za cieľ podpichnúť vládu, ktorá túži, aby jej krajina bola považovaná za vyspelú ekonomiku.

Včerajšie rozhodnutie zaviesť nad burzou štátny dozor naozaj dáva Soul na rovnakú loď s Bratislavou a vytvára ďalší otáznik nad tým, či Južná Kórea ide správnym smerom, politicky a ekonomicky, píše denník Financial Times v článku, ktorý v piatok zverejnil vo svojom internetovom vydaní. Určite to nepomôže snahe (juhokórejskej) vlády, aby krajina bola považovaná za ázijské finančné centrum, dodáva Financial Times.

Bývalý prezident Kim Dä-džung sa tento mesiac sťažoval, že demokracia v Južnej Kórei sa dostáva na šikmú plochu a dokonca aj konzervatívni spojenci prezidenta Li Mjung-paka sa v súkromí sťažujú, že krajina vysiela do sveta veľa zlých signálov. Južná Kórea urobila od svojich prvých demokratických volieb v roku 1987 fenomenálny pokrok, ale v posledných mesiacoch sa objavujú dobiedzajúce obavy. Krajina vyvoláva opakované spory s predstaviteľmi zahraničných médií, tým že si neželá ich prítomnosť na brífingoch o severokórejskom jadrovom programe a oslovuje iba miestnu tlač.

Detské hádky v parlamente poukazujú na slabosti politického systému. Ale všetko nie je stratené, hovorí Financial Times. Keď ministerstvo obrany vlani označilo niektoré knihy za protištátne, ich predaj sa zvýšil. Zdá sa, že obyvatelia Južnej Kórey povzbudzujúco naďalej zostávajú vzdorovití voči veľkej vláde, dodáva denník.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu