Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Ceny tovarov a služieb sa v závere vlaňajška opäť znížili

(Zdroj: Shutterstock)

BRATISLAVA - Ceny takmer dvoch stoviek tovarov a služieb v závere vlaňajška pokračovali v poklese, ktoré sa začalo mesiac predtým.

Oproti polovici posledného mesiaca roku 2008 sa znížili o 0,2 percenta. Informoval o tom dnes Štatistický úrad, ktorý od začiatku augusta 2008 podrobnejšie sleduje vývoj cien 196 najčastejšie nakupovaných komodít pre januárový prechod Slovenska na euro.

Zo sledovaných položiek najvýraznejšie zlacneli pohonné látky, a to o 1,5 percenta v eurách aj korunách. Naopak, zdraželo ovocie (o 2,7 percenta v korunách a o 2,8 percenta v eurách) a zelenina (o pol percenta v korunách a o 0,6 percenta v eurách).

Rozdiely v zmenách cien v oboch menách sú podľa štatistikov spôsobené zaokrúhľovaním údajov. Údaje úrad priebežne aktualizuje každých desať dní. Okrem pohonných látok, potravín a nealkoholických nápojov sledovaná vzorka obsahuje aj ceny alkoholických nápojov, liekov, hygienických potrieb a niektorých služieb.

Začiatkom tohto roka sa štatistici mimoriadne zamerali na sledovanie cien 73 komodít, okrem potravín aj pohonných hmôt. Podľa výsledkov tejto sondy päť dní po zavedení eura zo sledovaných tovarov viac zlacnelo, než zdraželo.

Na vývoj cien v čase prechodu na novú menu okrem štatistikov dohliada tiež Cenová rada, ako aj mimovládna organizácia Združenie slovenských spotrebiteľov. Správnosť zobrazovania cien v korunách aj eurách zasa kontroluje Slovenská obchodná inšpekcia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu