Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Slováci v posledných dňoch roka masívne vkladali koruny na účty

BRATISLAVA - Slováci sa v posledných dňoch tohto roka vybrali do bánk vo väčšom počte ako obvykle. Ľudia najčastejšie vkladali korunovú hotovosť na účty, aby im ju banky po prechode na euro pohodlne a bezplatne previedli na novú menu.

Vyplýva to z vyjadrení zástupcov najväčších slovenských bánk. Slovensko sa od štvrtka stane v poradí 16. krajinou eurozóny. "Do banky chodia najmä dôchodcovia, ale aj mladí ľudia a množstvo klientov prichádza aj s väčším počtom mincí," povedal ČTK hovorca Slovenskej sporiteľne Štefan Frimmer.

Klienti vložili na účty rekordnú sumu v pondelok, keď do banky priniesli toľko peňazí, koľko bežne za celý mesiac, dodal. V závere roka sa museli viac venovať klientom aj pracovníci VÚB banky, Tatra banky či ČSOB. "Na pobočkách sme zaznamenali viac ľudí ako v predošlých rokoch v rovnakom čase," potvrdila hovorkyňa VÚB Alena Walterová.

Za posledný týždeň ľudia vložili na účty viac ako 2,4 miliardy korún (79,67 milióna eur), doplnila. Banky automaticky a bez poplatkov prevedú zostatky na účtoch klientov na eurá. Pred polnocou obmedzia činnosť platobných terminálov a bankomatov, ktoré by mali opäť nabehnúť do prevádzky v prvých hodinách nového roka.

Peňažné ústavy netradične otvoria svoje pobočky aj počas Nového roka a najbližšieho víkendu. Klientom však budú len zamieňať koruny na novú menu, prevodné príkazy budú spracovávať až od pondelka 5. januára. S obmedzeniami musia počítať aj ľudia, ktorí využívajú služby elektronického bankovníctva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu