Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Závislosť Slovenska od dovozu elektriny sa prehĺbi

BRATISLAVA - Závislosť Slovenska od dovozu elektriny sa od roku 2009 prehĺbi. Nedostatok vlastnej produkcie stúpne na prelome rokov po odstavení druhého bloku jadrovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach. Podľa niektorých odhadov bude musieť krajina na budúci rok doviezť asi pätinu odhadovanej celkovej spotreby elektriny. Do pozície čistého dovozcu sa Slovensko prehuplo v roku 2007. Domácu výrobu majú v budúcnosti posilniť najmä nové atómové elektrárne.

Väčšinu elektriny na Slovensku vyrábajú jadrové zdroje, ktorých podiel na celkovej produkcii klesol od roku 2007 po odstavení prvého bohunického bloku V1. Oba bloky sa krajina zaviazala odstaviť pred vstupom do Európskej únie. Elektrinu vyrábajú aj viaceré vodné či tepelné elektrárne. Zhruba štyri pätiny dodávok vlani zabezpečil dominantný výrobca v krajine, Slovenské elektrárne, ktoré po privatizácii väčšiny akcií kontroluje taliansky koncern Enel.

Podľa údajov ministerstva hospodárstva sa na Slovensku vlani spotrebovalo celkovo takmer 30 terawatthodín (TWh) elektriny, z toho takmer šesť percent sa doviezlo zo zahraničia. Najviac komodity prúdilo do krajiny z Česka a Poľska. Spolupráca v elektroenergetike so západnými susedmi by mala byť v budúcnosti intenzívnejšia. Podpisom memoranda napríklad nedávno vytvorili predpoklady pre vznik spoločného trhu s elektrinou a prepojenie prenosových sústav premiéri oboch štátov.

Nedostatok elektriny z vlastnej produkcie chce súčasný kabinet Roberta Fica riešiť výstavbou nových elektrární, pričom preferuje výrobu z jadra. Spoločne s českou spoločnosťou ČEZ sa rozhodol pustiť do budovania nového jadrového zdroja v areáli existujúcich atómových elektrární v Bohuniciach. V Mochovciach zasa odštartovali dostavbu dvoch blokov jadrovej elektrárne Slovenské elektrárne, do prevádzky by mali byť spustené v rokoch 2012 a 2013.

Zámer budovať ďalšiu jadrovú elektráreň s ČEZ-om kritizovali environmentálne organizácie. Vláde tiež vyčítali, že si vybrala strategického partnera pre stavbu priamo bez výberového konania. V budúcnosti by v krajine mali pribudnúť aj viaceré elektrárne na báze obnoviteľných zdrojov, štát ich však považuje len za doplnkové.

Elektrinu do slovenských domácností, podnikateľom a ďalším organizáciám dodávajú regionálne distribučné podniky. Pre väčšinu domácností ceny elektriny stúpnu od januára len symbolicky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu