Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

MF zrejme navrhne škrty vo výdavkoch niektorých rezortov

BRATISLAVA - Ministerstvo financií SR (MF) začne pracovať na návrhu na riešenie viac ako miliardového výpadku v budúcoročnom štátnom rozpočte (ŠR), ktorý spôsobí vznik Environmentálneho fondu od januára 2005, na budúci týždeň.

Ako pre agentúru SITA uviedol vedúci tlačového oddelenia ministerstva Mikuláš Gera, rezort financií zrejme navrhne škrty vo výdavkoch niektorých rezortov.

"Zatiaľ je predčasné hovoriť o tom, o ktoré rezorty pôjde," dodal. Vznik Environmentálneho fondu zníži podľa prepočtov MF príjmy budúcoročného ŠR približne o 1,4 mld. Sk.

Poslanci Národnej rady SR vo štvrtok prelomili prezidentove veto v prípade zákona o Environmentálnom fonde, keď napriek snahe MF nepodporili návrh posunúť jeho účinnosť z januára 2005 až na január 2006.

Zákon totiž podporili okrem opozície aj poslanci za SMK. Keďže vznik fondu zníži príjmy budúcoročného rozpočtu štátu asi o 1,4 mld. Sk, koalícia bude pravdepodobne opäť rokovať o návrhu budúcoročného ŠR. V parlamente sú pritom aj ďalšie zákony, ktorých schválenie by mohlo vyvolať podobné rozpočtové dôsledky.

Environmentálny fond, ktorý vznikne od januára, má získavať zdroje najmä z pokút týkajúcich sa životného prostredia, z poplatkov za znečisťovanie ovzdušia a vôd či z výnosov z verejných zbierok určených na starostlivosť o životné prostredie.

Prostriedky fondu sa majú používať ako dotácie a úvery s výrazne nižšou úrokovou sadzbou, ako poskytujú komerčné banky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu