Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nezamestnanosť klesla na 9 percent

BRATISLAVA - Miera nezamestnanosti na Slovensku v treťom štvrťroku klesla na dlhoročné minimum deväť percent. V druhom kvartáli nezamestnanosť dosiahla 10,1 percenta. Informoval o tom dnes Štatistický úrad. Od júla do konca septembra minulého roka bolo nezamestnaných 11,2 percenta Slovákov.

Počet nezamestnaných sa v treťom štvrťroku znížil na 244.100 z 270.800 ľudí v predchádzajúcom kvartáli. V porovnaní s tretím štvrťrokom minulého roka počet ľudí bez práce klesol o 18,1 percenta. Zamestnanosť v treťom štvrťroku medziročne vzrástla, a to o 4,5 percenta na 2,47 milióna ľudí.

Počet pracujúcich v hospodárstve tak bol asi o 68.100 ľudí vyšší ako v druhom kvartáli. Podľa odlišnej metodiky Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny miera nezamestnanosti ku koncu októbra dosiahla 7,51 percenta, na historické minimum 7,36 percenta klesla tento rok v auguste.

Pre svetovú finančnú krízu vláda očakáva prepustenie niekoľko tisíc zamestnancov, Štatistický úrad však v treťom kvartáli evidoval 25.000 voľných pracovných miest. Rozdiely v údajoch medzi Štatistickým úradom a úradmi práce vyplývajú z odlišných spôsobov stanovenia počtu nezamestnaných.

Prieskumy štatistikov sú založené na vybranej vzorke bez ohľadu na to, či sú osoby bez práce registrované. Úrady práce vychádzajú z počtu evidovaných nezamestnaných, ktorí sú navyše v danom období schopní nastúpiť do zamestnania.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu