Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Plyn pre domácnosti zatiaľ nezdražie

SPP
SPP

BRATISLAVA - Plyn pre slovenské domácnosti zatiaľ nezdražie. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví zamietol aj druhú žiadosť Slovenského plynárenského priemyslu za posledných niekoľko týždňov. Plynári chceli zvýšiť ceny od najbližšieho možného termínu zhruba o pätinu.

Regulačný úrad zastavil cenové konanie, pretože podnik podľa neho svoj zámer opäť zdôvodnil nedostatočne. Informoval o tom včera informoval hovorca ÚRSO Miroslav Lupták.

"Výrazná zmena ekonomických parametrov nebola dostatočne zdôvodnená," poznamenal v tlačovej správe Lupták. Doklady, ktoré plynárne predložili úradu, neboli kompletné alebo neboli spracované v požadovanom rozsahu a kvalite, dodal. ÚRSO pred časom prerušil cenové konanie a vyzval plynárne na doplnenie podkladov. Bližšie informácie o rozhodnutí plánuje regulátor poskytnúť na štvrtkovom brífingu.

SPP, ktorý je dominantným predajcom plynu v krajine, zdôvodňoval návrh na zdraženie plynu dlhodobo negatívnym vývojom cien na svetových trhoch s energiami, ktorý priamo ovplyvňuje nákupné ceny zemného plynu.

Podnik žiadal ÚRSO o schválenie nárastu cien plynu pre domácnosti aj v júli. Vtedy navrhoval zdražiť plyn o 15,9 percenta. Úrad však jeho žiadosť zamietol aj po doplnení ďalších náležitostí. Podobne postupoval aj pri septembrovom návrhu, v ktorom plynári požadovali zdraženie už o 19,8 percenta.

Návrh SPP na zvýšenie cien plynu kritizoval aj premiér Robert Fico, ktorý požiadavku podniku označil za "šialenú". Zároveň ponúkol menšinovým zahraničným akcionárom SPP, ktorí majú vo firme manažérsku kontrolu, že štát spätne odkúpi ich podiel v podniku. Konzorcium spoločností E.ON Ruhrgas a Gaz de France sprivatizovalo 49-percentný balík akcií v plynárňach v roku 2002.

Ceny plynu pre domácnosti sa na Slovensku menili naposledy vlani v januári, keď klesli v priemere o štyri percentá.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu