Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Štatistický úrad sleduje vývoj 169 cien

BRATISLAVA - Štatistický úrad začal od augusta sledovať vývoj priemerných cien 169 najčastejšie nakupovaných tovarov a služieb.

Ceny budú sledované každých desať dní, pričom ich kontrola bude prebiehať do konca júna budúceho roka. Cieľom tohto zisťovania je monitorovať vývoj spotrebiteľských cien vybraných tovarov a služieb v korunách a eurách v období povinného duálneho oceňovania. ŠÚ pritom bude pravidelne zverejňovať výsledky monitoringu cien v oboch menách a taktiež sledovať ich vývoj.

Spomínané sledovanie cien má byť jedným z nástrojov na zabránenie neodôvodneného nárastu cien pri zavádzaní novej euromeny od januára budúceho Spotrebiteľské ceny jednotlivých tovarov a služieb sa podľa ŠÚ zisťujú na celom území SR vo vybranej sieti predajní a prevádzok, kde obyvatelia obvykle nakupujú.

Ceny sú zisťované počas prvých deviatich dní sledovanej dekády. Zisťované sú ceny, ktoré sú skutočne platené obyvateľstvom, t.j. vrátane daní a prípadných zliav. Dotácie a zľavy nie sú samostatne sledované. Zisťovanie prebieha prostredníctvom osobných návštev pracovníkov regionálnych štatistických orgánov v predajniach (maloobchodných predajniach a prevádzkárňach služieb).

Spotrebný kôš, v rámci ktorého sa ceny sledujú, bol prerokovaný a schválený zástupcami ministerstva financií, ministerstva práce a splnomocnencom vlády pre zavedenie eura.

V januári 2009 bude prebiehať mimoriadne zisťovanie zamerané na ceny úzkeho výberu tovarov a služieb. Uvedené zisťovanie prebehne 2. a 5. januára 2009, pričom účelom tohto zisťovania bude sprostredkovanie cien platných po zavedení eura a bude sa týkať 69 reprezentantov potravín a nealkoholických nápojov a štyroch reprezentantov pohonných hmôt.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu