Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Ceny budú pri prechode na novú menu pod kontrolou

Bratislava - Vývoj cien bude jednou z najcitlivejších otázok pri prechode Slovenska na novú menu.

Práve preto bude táto oblasť v období príprav na euro pod kontrolou viacerých subjektov. Hlavnými strážcami cien v tomto aj nasledujúcom roku budú Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) a Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Okrem nich bude kontrolu cien vykonávať aj Združenie slovenských spotrebiteľov, ktoré na túto činnosť získalo dotáciu od Ministerstva hospodárstva SR.

S cieľom zabrániť neodôvodnenému nárastu cien v súvislosti s prechodom na novú menu pripravila vláda vznik aj novej cenovej rady, ktorá sa bude zaoberať kontrolou a monitoringom cien, ako aj potrebnými opatreniami v prípade ich nepriaznivého vývoja.

Nová rada ako poradný orgán vlády má zabrániť tomu, aby sa ceny neodôvodnene zvyšovali nad rámec ich prirodzeného rastu. Bude mať taktiež možnosť poveriť príslušných ministrov, aby pripravili návrhy opatrení v prípade zistenia neodôvodneného rastu cien. Rezort financií bude každý mesiac oboznamovať cenovú radu s vývojom inflácie, pričom rada bude následne pravidelne zverejňovať výsledky svojich zistení.

Jedným z opatrení, ktoré má zabrániť možnému zneužitiu prechodu na euro na zvyšovanie cien, má byť aj povinné duálne zobrazovanie cien v korunách aj eurách od 8. augusta. Jeho správnosť bude kontrolovať SOI, ktorá môže v prípade porušení zákona uložiť sankcie až do výšky 60 tis. eur (1,8 mil. Sk). SOI bude taktiež prijímať podnety a podozrenia zo strany spotrebiteľov.

Prvú celoštátnu kontrolu duálneho zobrazovania plánuje inšpekcia uskutočniť v auguste. Obchodná inšpekcia však bude kontrolovať aj samotné stanovovanie výšky cien, pričom môže prijímať aj opatrenia na ich úpravu v prípade, ak budú neúmerne navýšené.

Kontrolu cien pri prechode na novú menu bude vykonávať aj ŠÚ SR. Ten bude sledovať ceny vybraných tovarov a služieb. Prvé výsledky monitoringu cien v korunách aj v eurách pritom zverejní v druhej polovici augusta. Cenový vývoj bude sledovať aj Združenie slovenských spotrebiteľov, ktoré na túto činnosť získalo od Ministerstva hospodárstva SR dotáciu vo výške 3 mil. Sk (99,58 tis. €).

Pre lepšiu orientáciu spotrebiteľov na trhu existuje aj Etický kódex, ktorého signatári sa okrem iného zaviazali, že prechod na novú menu nezneužijú na neodôvodnené zvýšenie cien. Subjekty, ktoré pristúpili k tomuto kódexu, budú v druhej polovici roka verejne označené príslušným logom. To im bude v prípade porušenia kódexu odňaté. Aj tento krok má prispieť k tomu, aby si zákazníci mohli vybrať medzi jednotlivými obchodníkmi a nenakupovali u tých, ktorí by chceli zneužiť prechod euro vo svoj prospech.

Rast cien je v súčasnosti celosvetovým problémom. V súvislosti so zavedením eura na Slovensku sa kladie dôraz predovšetkým na to, aby jednotlivé subjekty nepristúpili k zvýšeniu cien práve z dôvodu prijatia novej meny. Konkrétne opatrenia súvisiace s kontrolou a monitoringom cien majú prispieť hlavne k tomu, aby bolo možné odlíšiť odôvodnený nárast cien, ktorý súvisí napríklad s rastúcimi cenami vstupov, od prípadného neodôvodneného rastu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu