Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Európska komisia mešká s vyplácaním platieb z eurofondov

BRUSEL - Viac ako pätina minuloročných platieb z fondov Európskej únie (EÚ) na pomoc chudobným regiónom prišla priemerne takmer až o sedem týždňov neskôr.

Vo výročnej správe to skonštatoval európsky ombudsman Nikiforos Diamandouros. Ako ďalej uvádza, Európska komisia (EK) by mala okamžite prijať opatrenia na zlepšenie vyplácania, predovšetkým pokiaľ ide o jednotlivcov, malé a stredné podniky a organizácie. V roku 2007 sa komisia omeškala s vyplácaním až 22 % platieb z rozpočtu v celkovej výške 110 mld. eur. Priemerná doba omeškania bola 48 dní.

V porovnaní s rokom 2005, kedy meškalo až 42 % percent platieb, však došlo k zlepšeniu, píše sa v správe. Hovorkyňa EK Cristina Arigová na fakty v správe reagovala tvrdením, že záujmom komisie je znížiť meškanie na čo najmenšiu možnú mieru a v rámci nápravy už pristúpila k vyplácaniu úrokov z omeškania. Komisia dohliada na vyplácanie peňazí z eurofondov na pomoc chudobným regiónom na projekty ako napr. na opravu ciest, vylepšenia v environmentálnej oblasti, pracovné tréningy a mnoho iných. Omeškania platieb z európskych fondov spôsobujú ich príjemcom komplikácie, keďže často musia použiť iné zdroje financovania.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu