Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Výhľad slovenskej inflácie vraj vážne znepokojuje Európsku centrálnu banku

BRATISLAVA - Podľa Bloomberg News je Európska centrálna banka (ECB) vážne znepokojená výhľadom inflácie na Slovensku. Bloomberg News citovala zdroje blízke návrhu správy ECB, ktorá sa týka slovenskej žiadosti o prijatie eura v budúcom roku.

Inflácia je kľúčovou výzvou v snahách Slovenska prijať jednotnú menu euro v roku 2009, pričom sa inflácia v posledných mesiacoch pre vysoké ceny potravín a energie zvýšila. Medziročná miera inflácie podľa štandardov Európskej únie (EÚ) vzrástla v marci na 15-mesačné maximum 3,6 %.

Avšak dvanásťmesačná priemerná hodnota inflácie, ktorá je rozhodujúcou pre hodnotenie, či je kandidátska krajina pripravená na prijatie eura alebo nie, predstavovala 2,2 %, čo bolo výrazne pod hranicou, ktorú môže krajina najviac vykazovať, aby mohla prijať jednotnú menu eurozóny. Inflačný limit pre vstup do eurozóny je definovaný ako 1,5-percentuálneho bodu nad priemerom troch krajín s najnižšou mierou inflácie v EÚ, pričom v marci predstavovala táto miera 3,2 percenta.

Podľa správy Bloomberg News, zaslala ECB vyššie spomínaný návrh správy centrálnym bankám krajín EÚ. V správe Bloomberg News cituje dva nemenované zdroje, podľa ktorých v návrhu ECB vyjadruje "vážne obavy" z výhľadu inflácie na Slovensku. Ako sa ďalej v správe uvádza, kľúčovou obavou je udržateľnosť inflácie na Slovensku po tom, ako sa skončia pozitívne dopady posilňujúcej koruny. Slovenská centrálna banka ani slovenské ministerstvo financií správu nekomentovali.

Aj napriek tomu, že je inflácia na Slovensku v rámci limitu pre prijatie eura, krajina musí preukázať, že bude mať rast cien pod kontrolou aj po tom, čo sa vzdá vlastnej nezávislej monetárnej politiky a prijatie eura obmedzí tlmiaci dopad posilňujúcej koruny na rast cien. Predstavitelia Európskej komisie opakovane uviedli, že exekutíva EÚ pri posudzovaní pripravenosti stať sa šestnástym členom eurozóny dôsledne zhodnotí, či inflácia v rýchlorastúcej slovenskej ekonomike je udržateľná.

Komisia zverejní 28. apríla predpovede, ktoré naznačia, aké silné sú inflačné riziká, ktorým Slovensko čelí. Európska komisia by mala rozhodnúť o vstupe Slovenska do eurozóny 7. mája.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu