Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Takto vyzerá eurokalkulačka

Stačí zadať sumu v korunách a zobrazí sa aj v eurách.
Stačí zadať sumu v korunách a zobrazí sa aj v eurách. (Zdroj: Nový Čas)

BRATISLAVA - Máme prototyp! Slovensko zrejme od januára zavedie euro. Prechod na novú menu by mala ľuďom uľahčiť aj eurokalkulačka. Tá automaticky zobrazí sumu v korunách aj eurách, a to podľa konverzného kurzu. Kalkulačku dostane poštou každá domácnosť, čím sa zjednoduší kontrola prepočítavania cien v obchodoch.

Zatiaľ existuje len prototyp kalkulačky. Predstavitelia ministerstva inancií a Národnej banky Slovenska rozhodujú o posledných detailoch. Následne sa objednajú takmer dva milióny kusov kalkulačiek, ktoré budú na jeseň distribuované do schránok. „Kalkulačka spolu s informačnými brožúrkami pôjde do každej domácnosti. Chceme však pokryť i domovy dôchodcov a detské domovy,“ uviedol vládny splnomocnenec pre zavedenie eura Igor Barát.

„O cene kalkulačky zatiaľ rokujeme. Bude závisieť od presného množstva, termínu dodávky i spôsobu dopravy,“ povedal Novému Času Michal Ruttkay, riaditeľ agentúry Creo, ktorá objednávku kalkulačiek zabezpečuje. V júli Európska centrálna banka rozhodne o konverznom kurze, ktorým sa budú na Slovensku prepočítavať všetky ceny . Tento kurz bude pevne naprogramovaný aj v kalkulačke. V jej skúšobnej verzii je zatiaľ centrálna parita 35,44 koruny za euro.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu