Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

FNM vyzval Enel, aby doplatil za akcie elektrární

BRATISLAVA - Fond národného majetku (FNM) vyzval taliansky koncern Enel, aby doplatil za väčšinový balík akcií Slovenských elektrární (SE). Napísal to dnes denník Pravda, podľa ktorého by koncern mal zaplatiť za akcie SE ďalších až do šesť miliárd korún.

Iný audit vlani naopak potvrdil, že peniaze by mal Enelu vrátiť štát. Rozdiely v dorovnaní pôvodnej kúpnej ceny 31,4 miliardy Sk súvisia s nákladmi na likvidáciu jadrových zariadení.

"Podľa zdroja blízkeho rokovaniam s Enelom je pravdepodobné, že investor sa bude držať vlaňajšieho auditu Deloitte & Touche, podľa ktorého má, naopak, štát vrátiť Enelu dve a pol miliardy korún," poznamenal denník.

"Budeme komentovať až výsledok rokovaní, nie ich priebeh," reagovala hovorkyňa fondu Tatjana Lesajová. Podľa Pravdy analýzy fondu počítajú s viacerými alternatívami výšky doplatku.

Rozdiely v hodnote balíka akcií dominantného výrobcu elektriny v krajine, ktorý Enelu predala predchádzajúca vláda premiéra Mikuláša Dzurindu, súvisia najmä s očakávanými nákladmi na vyraďovanie jadrových elektrární Jaslovské Bohunice a Mochovce. Audit firmy Deloitte & Touche zistil, že spoločnosť pred privatizáciou nevytvorila dostatočné rezervy na likvidáciu jadrových zariadení, poznamenal denník. Analýza firmy Tax-Audit, ktorú si nechal vypracovať FNM, však uviedla, že rezervy sa budú rozpúšťať viac ako 50 rokov, dodal. Preto sa vraj tieto položky nemôžu jednorazovo prejaviť v kúpnej cene.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu