Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Fico: SPF bude kontrolovať parlament aj vláda

Premiér Robert Fico
Premiér Robert Fico (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Činnosť Slovenského pozemkového fondu (SPF) by mali v budúcnosti kontrolovať zástupcovia vlády aj parlamentu, jeho vedenie bude menovať vláda na návrh ministerstva pôdohospodárstva.

V diskusnej relácii Slovenského rozhlasu to dnes povedal premiér Robert Fico. Šéf menšej koaličnej strany ĽS-HZDS Vladimír Mečiar v minulosti tvrdil, že fond by mal kontrolovať výlučne parlament.

Koalícia chce zmeniť fungovanie fondu po kontroverzných prevodoch pozemkov, pre ktoré sa vlani kabinet dostal do doposiaľ najvážnejšej krízy. Z fondu potom odstúpila väčšina jeho predstaviteľov a dočasne sa zastavilo vydávanie pôdy pôvodným majiteľom, ktorých o pozemky pripravili za komunizmu. Na podobe inštitúcie, ktorá okrem iného spravuje pôdu vo vlastníctve štátu a rozhoduje o reštitučných nárokoch, sa niekoľko mesiacov nevedel dohodnúť práve Ficov Smer-SD a Mečiarova ĽS-HZDS. Dohodu ohlásil až tento mesiac Mečiar, neuviedol však bližšie podrobnosti.

Podľa Fica by mal mať nový kontrolný orgán SPF v budúcnosti silnejšie právomoci ako súčasná správna a dozorná rada. Okrem iného by údajne mal schvaľovať rozhodnutia fondu. "Chceme dať priamo do zákona, že všetko musí cez nich prejsť," poznamenal Fico. V kontrolnej rade by mala mať svojho zástupcu aj opozícia, dodal premiér. Časť zástupcov by do novej rady mala podľa Fica voliť vláda, časť parlament. Ministerka pôdohospodárstva Zdenka Kramplová (ĽS-HZDS) by mala mať právomoc navrhovať generálneho riaditeľa a námestníka fondu, s menovaním by však musela súhlasiť vláda, povedal Fico.

Premiér v Slovenskom rozhlase tvrdil, že sa na týchto návrhoch v piatok predbežne dohodol s Kramplovou a ďalšími zástupcami ministerstva pôdohospodárstva. Zopakoval, že návrhom zákona, ktorý by menil fungovanie SPF, by sa parlament mohol začať zaoberať na májovej schôdzi.

Spory o SPF prepukli vlani na jeseň po kontroverzných prevodoch pôdy vo Vysokých Tatrách, ktoré schválil vtedajší námestník a nominant vládnej ĽS-HZDS Branislav Bríza. Lukratívne pozemky sa mali podľa médií prostredníctvom reštituentov dostať k firme blízkej práve Mečiarovej strane za zlomok trhovej ceny. Fico po afére presadil odvolanie ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu (ĽS-HZDS), za čo sa Mečiarova strana vyhrážala odchodom z koalície. Nakoniec sa však koaliční partneri dohodli.

Po novom by mal SPF podľa návrhu zákona zverejniť aj všetky reštitučné zmluvy od roku 1993 a okrem toho by mal obratom uverejňovať aj zmluvy, ktoré sa podpíšu v budúcnosti, vyhlásil premiér.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu