Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Černobyľ na Slovensku kvôli dostavbe Mochoviec nehrozí

Mochovce
Mochovce

BRATISLAVA - Spochybňovanie bezpečnosti tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce, ktorú dostavajú Slovenské elektrárne, a.s., je podľa Úradu jadrového dozoru (ÚJD) neopodstatnené.

Ako na štvrtkovej tlačovej besede uviedla predsedníčka ÚJD Marta Žiaková, všetky štyri bloky jadrovej elektrárne v Mochovciach, ako aj jadrová elektráreň V2 v Jaslovských Bohuniciach, sú bezpečné a spoľahlivé. "Objavila sa obava, že by sa na našich atómových elektrárňach mohla stať taká havária ako bola v Černobyle. Môžem všetkých ubezpečiť, že tieto obavy sú neopodstatnené. Za žiadnych okolností nie je možné, aby sa takáto havária stala na našich jadrových elektrárňach, nakoľko ide o úplne iný typ reaktora s odlišným technologickým riešením," zdôraznila Žiaková.

ÚJD v súčasnosti vykonáva v Atómovej elektrární Mochovce (EMO) pravidelné inšpekcie. "Kontrolujeme napríklad, či sú dodržané postupy pri konzervovaní technológií," dodala Žiaková. Podľa nej doteraz nebolo potrebné vyradiť žiadne dôležité komponenty konzervované pre potreby dostavby tretieho a štvrtého bloku EMO. V súčasnosti ÚJD schvaľuje pre Slovenské elektrárne (SE) aj projekt zvyšovania výkonu prvého a druhého bloku EMO.

Ako uviedla Žiaková, SE už dodali ÚJD dokumenty potrebné pre schválenie projektu, avšak úrad si ešte dodatočne vyžiadal od výrobcu elektrickej energie ďalšie materiály, na ktoré momentálne čaká. Podľa hovorcu SE Juraja Kopřivu by elektrárne chceli projekt zvýšenia výkonu prvého a druhého bloku EMO uskutočniť do konca tohto roka. Výkon jadrových blokov by sa mal po rekonštrukcii zvýšiť zo súčasných 880 megawattov na 940 megawattov.

Slovenské elektrárne plánujú začať komerčnú prevádzku tretieho bloku v septembri 2012 a štvrtý blok by sa mal pripojiť o pol roka neskôr. SE počítajú s nákladmi na dokončenie Mochoviec vo výške približne 60 mld. Sk (cca 1 854 026 327€). Tretí a štvrtý blok sa odčlenil od jadrovej elektrárne EMO 1. júla 2001 a zriadil sa nový závod SE-MO34. Výstavba tretieho a štvrtého bloku EMO sa na jeseň roku 1992 z dôvodu nedostatku finančných prostriedkov pozastavila.

Na výstavbu tretieho a štvrtého bloku EMO sa do konca augusta 2004 vynaložilo 19,9 mld. Sk (cca 614 918 731 €) vrátane úrokov z úverov a bankových poplatkov. Rozostavanosť stavebnej časti tretieho a štvrtého bloku je na úrovni približne 70 % a technologickej časti na 30 %. Prvý a druhý blok EMO sú v prevádzke od roku 1998, resp. od roku 2000.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu