Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Fico je pripravený v prípade potreby prijať protiinflačný balík

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: ČTK)

LUXEMBURG - Slovenský premiér Robert Fico potvrdil záväzok Slovenska udržať mieru inflácie pod kontrolou. Ako ďalej Fico uviedol pri príležitosti oficiálnej návštevy Luxemburska, slovenská vláda je v prípade potreby pripravená prijať špeciálny protiinflačný balík.

"Sme schopní udržať infláciu pod kontrolou a za účelom toho sme pripravení prijať protiinflačný balík. Urobíme, čo je v našich silách, aby sme zaručili udržanie inflácie pod kontrolou," vyhlásil Fico. Minister financií Ján Počiatek pri príležitosti návštevy Luxemburska vyhlásil, že nevylučuje revalváciu centrálnej parity slovenskej koruny. Na otázku reportérov, či zvažuje takýto krok a či by to malo zmysel, Počiatek odpovedal: "Je ťažké detailne sa vyjadriť k tejto otázke, avšak možnosť revalvácie nemožno vylúčiť."

Luxemburský premiér Jean-Claude Juncker sa po stretnutí s Počiatkom a Ficom vyjadroval ohľadom vyhliadok Slovenska optimisticky. "Ako predseda skupiny Eurogroup obdivujem mimoriadny výkon Slovenska v oblasti ekonomických reforiem a ekonomického úspechu. Krajina sa rozvíja veľmi úspešným spôsobom a proces konvergencie je viac než pôsobivý. Slovensko je na veľmi dobrej ceste splniť konvergenčné kritériá," uviedol Juncker.

Slovenská republika plánuje prijať spoločnú európsku menu k 1. januáru 2009. Kľúčové je však rozhodnutie Európskej komisie (EK) a Európskej centrálnej banky (ECB), ktoré budú v máji tohto roka posudzovať, či SR splnila konvergenčné kritéria. Podľa posledných vyjadrení EK môže mať SR problémy so splnením inflačného kritéria, pričom komisia vyzvala vládu na prísnejšiu rozpočtovú disciplínu. Tieto vyjadrenia vyvolali špekulácie ohľadom možnosti revalvácie centrálnej parity, ktorá je v súčasnosti na úrovni 35,4424 SKK/EUR.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu