Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Zamestnanci sa chcú viac vzdelávať a lepšie najesť

BRATISLAVA - Takmer tri štvrtiny Slovákov očakáva od svojho zamestnávateľa skvalitnenie v oblasti vzdelávania a zvýšenie príspevkov na stravovanie nad rámec zákona.

Nespokojnosť s príspevkami na stravovanie pritom spomedzi ôsmich sledovaných krajín vyjadrili iba Slováci a Turci. Tieto informácie vyplynuli z Barometra spokojnosti a motivácie zamestnancov v práci iniciovaného spoločnosťou Accor Services. Podľa prieskumu má taktiež každý druhý Slovák zároveň pocit, že jeho zamestnávateľ sa nedostatočne zaujíma o jeho problémy v súkromnom živote a o jeho celkovú spokojnosť.

Slováci očakávajú podľa výsledkov prieskumu od svojich zamestnávateľov predovšetkým zlepšenia v oblasti kvality pracovného života. Takmer tri štvrtiny zamestnancov v prieskume uviedlo, že od zamestnávateľa očakávajú zlepšenie podmienok na vzdelávanie (73 %) a vyššie príspevky na stravovanie nad rámec zákona (70 %). Viac vzdelávania by uvítali najmä zamestnanci pracujúci v sektore bankovníctva, finančníctva, poisťovníctva a telekomunikácií. Vyššie príspevky na stravovanie očakávajú zamestnanci najmä v energetike, stavebníctve, priemysle a maloobchode. Viac ako polovica zamestnancov (55 %) by uvítala niekoľko dní dovolenky nad rámec zákona.

V rámci prieskumu sa 54 % opýtaných slovenských zamestnancov vyjadrilo, že ich zamestnávateľ sa nedostatočne venuje kvalite života a spokojnosti svojich zamestnancov v práci. Polovica Slovákov (49 %) je nespokojná so spôsobom riadenia ľudí a starostlivosťou o zamestnancov. Vyššiu mieru nespokojnosti v tejto oblasti vyjadrili zamestnanci v oblasti dopravy a v štátom kontrolovaných spoločnostiach. Najvyššiu spokojnosť vyjadrili respondenti so starostlivosťou zamestnávateľov o zdravie zamestnancov na pracovisku (65 %). Respondenti takmer vo všetkých krajinách očakávajú od svojho zamestnávateľa zlepšenia najmä v oblasti vzdelávania.

Zaujímavejšie rozdiely medzi jednotlivými krajinami vyplývajú z druhého najdôležitejšieho očakávaného benefitu zo strany zamestnávateľa. Pre zamestnancov vo vyspelejších krajinách patrí medzi najdôležitejšie benefity výška úspor, dôchodku, nadštandardná zdravotná starostlivosť či starostlivosť o dieťa. Vo východoeurópskych krajinách a v Turecku očakávajú zamestnanci od zamestnávateľov zlepšenia v oblasti základných potrieb, ako sú vyššie príspevky na stravovanie či viac dovolenky.

ACCOR Barometer spokojnosti a motivácie realizovala pre spoločnosť Accor Services agentúra Ipsos Loyalty formou kvantitatívneho prieskumu na reprezentatívnej vzorke ekonomicky aktívnej populácie v ôsmich krajinách Európy vrátane Slovenska. Prieskum sa na Slovensku uskutočnil v prvej polovici roku 2007 na reprezentatívnej vzorke 993 zamestnancov vo veku od 18 rokov. Ako nástroj výskumu bol použitý online dotazník.

ACCOR Services Slovakia je súčasťou Accor Services, divízie medzinárodnej skupiny Accor. Navrhuje, vyvíja a zavádza riešenia, ktoré sú zamerané na lojalitu zamestnancov a obchodných partnerov. Za 12 rokov svojho pôsobenia na slovenskom trhu sa spoločnosť ACCOR Services Slovakia stala obchodným partnerom pre viac ako 18 tis. firiem a verejných organizácií.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu