Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Polícia zadržala obchodníka Kerviela, ktorý obral banku o 5 miliárd eur

PARÍŽ – Francúzska polícia prehľadala sídlo bankovej skupiny Société Générale na parížskom predmestí La Défense, aby zaistila dôkazy v prípade straty 4,9 miliardy eur (asi 163 miliárd korún). Polícia prehľadala aj byt obchodníka s cennými papiermi Jérôma Kerviela, ktorý údajne stratu svojim podvodným konaním zavinil. V sobotu popoludní uvalili na Kerviela vyšetrovaciu väzbu. Oznámila to agentúra AFP s odvolaním sa na hovorcov banky a polície.

Do budovy, kde sídli finančná brigáda parížskej polície, priviezlo Kerviela neoznačené auto a dodávka. Kerviela vypočúvajú, žiadne informácie z výsluchu však polícia neposkytla. Jeho advokátka Elisabeth Meyerová médiám povedala, že jej klient "nebol na úteku" a bol ochotný spolupracovať s orgánmi justície.

Kerviela zadržali po tom, čo polícia prehľadala jeho kanceláriu a byt. Hovorca banky povedal, že banka „dobrovoľne odovzdala polícii predmety potrebné na vyšetrovanie", predovšetkým počítačové záznamy a veci z Kervielovho pracovného stola.

Kervielovi susedia novinárom povedali, že podozrivý mladík sa vo svojom byte nezdržiaval už niekoľko týždňov a tvrdili, že obchodník byt prenajal mladému páru. Napriek tomu si polícia odniesla z bytu množstvo dokumentov.

Šéf Société Générale Daniel Bouton obhajoval v rozhovore pre tlač vedenie banky. Popieral fámy, že škandál je príznakom strategických chýb spoločnosti. "To, čo sa stalo v Société Générale, určite nie je katastrofa vyplývajúca z našej stratégie. Dá sa to prirovnať k náhodnému požiaru, ktorý zničil jednu prevádzku v rámci továrne," povedal Bouton denníku Le Figaro.

Odmietol aj názory, že banka sa snaží na Kerviela hodiť aj straty, ktoré utrpela inde. "To by neprešlo, ani technicky, ani v účtovníctve," zdôraznil. Poprel aj to, že by problémy francúzskeho bankového obra vyvolal terajší prudký pokles na finančných trhoch, ktorý podporilo oznámenie USA o znížení úrokových sadzieb. "To je absurdné! Tón v tomto smere dávajú ázijské burzy," povedal.

Médiá sa zaoberajú aj otázkou, ako mohol jediný obchodník spôsobiť takú obrovský škodu. Nemecký magazín Der Spiegel s odvolaním sa na obchodné kruhy uvádza, že Kerviel pred niekoľkými týždňami kúpil 140.000 takzvaných Dax-Futures. Ide o termínové kontrakty obchodované na burze Eurex. Do polovice januára tak Kerviel vytvoril stratu asi dvoch miliárd eur, čo si všimla nemecká pobočka finančnej spoločnosti Newedge, ktorá na Eurexe zabezpečuje obchody pre Société Générale. Šéfovia parížskej banky tak dostali prvé poplašné signály z Nemecka, píše denník. Panický predaj začiatkom minulého týždňa vraj celkovú stratu ešte zhoršil.

Podľa agentúry AP prípad pripomína aféru brokera Nicka Leesona, ktorý zlými obchodmi pripravil britskú banku Barings o 1,5 miliardy dolárov, čo nakoniec v roku 1995 viedlo k úpadku tohoto váženého finančného domu .
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu