Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vláda posunula zákon o obmedzení reťazcov na ďalšie rokovania

Ficovu kritiku zdražovania potravín v obchodoch a návrh zákona dnes kritizovala najsilnejšia opozičná strana SDKÚ-DS.
Ficovu kritiku zdražovania potravín v obchodoch a návrh zákona dnes kritizovala najsilnejšia opozičná strana SDKÚ-DS. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Vláda sa dnes napriek predpokladom premiéra Roberta Fica nezaoberala návrhom zákona, ktorý má zlepšiť pozíciu dodávateľov pri rokovaní s obchodnými reťazcami.

Podľa ministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka ho kabinet možno schváli až za dva týždne. Národná banka Slovenska chce pred posúdením zákona analýzu. Jahnátek odôvodnil posunutie rokovania o zákone tým, že sa len v utorok skončilo k nemu pripomienkové konanie. "Potrebujeme tieto pripomienky spracovať (...) Ja som to schopný predložiť tak do dvoch týždňov do vlády," povedal minister.

Fico v uplynulých dňoch reťazce tvrdo kritizoval za vysoké ceny potravín a hovoril, že vláda by mala už dnes predlohu zákona schváliť. Ceny potravín však vzrástli v poslednom období v celej Európe po zvyšovaní cien v pôdohospodárstve.

Vláda musí okrem samotnej nepopulárnosti zdražovania potravín brať do úvahy najmä ich vplyv na infláciu, ktorú musí Slovensko držať nízko pre plánované zavedenie eura v roku 2009.

Parlament by mal predlohu podľa premiéra prerokovať v zrýchlenom konaní. Podľa Jahnátka by však zákon nemal mať žiaden vplyv na ceny potravín, spriehľadniť by mal však zmluvné vzťahy medzi dodávateľmi a obchodníkmi.

Proti regulácii cien potravín sa vyslovila šéfka Protimonopolného úradu (PMÚ) Danica Paroulková. "Istá regulácia cien môže mať za následok, že sa zníži intenzita konkurencie," povedala novinárom.

"Potrebujeme analýzy, aby sme vedeli okomentovať túto situáciu," reagoval na pripravovaný zákon a kritiku cien potravín guvernér centrálnej banky Ivan Šramko. Podľa pôvodného návrhu ministerstva hospodárstva by obchodníci mali prísť o možnosť vyžadovať od svojich dodávateľov napríklad poplatky za zaradenie výrobku do evidencie alebo za umiestnenie tovaru na konkrétnom mieste v predajni. Ak by zákon prešiel v súčasnej podobe, predajcovia tiež nebudú môcť predávať tovar lacnejšie, ako bola výrobná alebo dodávateľská cena. Za porušenie zákona má hroziť pokuta do desiatich miliónov korún, alebo dvojnásobok, ak obchod poruší zákon opakovane.

Ficovu kritiku zdražovania potravín v obchodoch a návrh zákona dnes kritizovala najsilnejšia opozičná strana SDKÚ-DS. Podľa podpredsedu strany Ivana Mikloša by sa súčasné znenie zákona mohlo paradoxne odraziť na zvýšení cien. Túto možnosť pripustila aj šéfka PMÚ.

O regulácii správania obchodných reťazcov voči dodávateľom sa hovorí už dlhší čas aj v Česku. Naposledy tento rok na jar sa opoziční poslanci ČSSD neúspešne pokúšali v Poslaneckej snemovni presadiť novelu zákona o hospodárskej súťaži. Poslanecký návrh chcel zakázať obchodným reťazcom zneužívať ekonomickú závislosť ich dodávateľov, ktorú definoval napríklad ako požadovanie platby za prijatie tovaru do predaja alebo neodôvodnené vymáhanie zmien v uzavrených zmluvách.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu