Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Fico podozrieva obchodníkov, že zdražili potraviny pre euro

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico podozrieva obchodníkov, že v posledných týždňoch zvýšili ceny potravín aj pre očakávané zavedenie eura na Slovensku v roku 2009. Obchodníci vyjadrenie predsedu vlády odmietli a tvrdia, že ceny potravín rastú v celej Európe, nielen na Slovensku.

"Kladiem si kacírsku otázku, či to, čo sa dnes deje v potravinárskom sektore, nie je nejaká predpríprava na euro. A touto kacírskou otázkou sa treba vážne aj zaoberať," vyhlásil dnes Fico počas vystúpenia na konferencii o eure.

Zvyšovanie cien potravín, ktoré sú na Slovensku lacnejšie ako v ďalších krajinách eurozóny, však podľa ministerstva financií pravdepodobne spôsobila celosvetovo slabšia úroda. Zdražovanie navyše nepriaznivo pôsobí aj na infláciu, ktorú musí krajina udržať na nízkej úrovni pre snahu zaviesť euro od roku 2009.

Obchodníci tvrdia, že sa rast cien snažili skôr tlmiť na úkor svojich marží. Ku zdražovaniu by došlo pre celoeurópske pohyby niektorých základných cien potravín, aj keby sa krajina nesnažila zaviesť euro, povedal ČTK generálny sekretár Zväzu obchodu a cestovného ruchu Jozef Orgonáš. Pripomenul, že zväz ako jeden z prvých podpísal Etický kódex pre zavedenie eura, v ktorom sa podnikatelia zaviazali, že okrem iného nezneužijú prijatie novej meny na zvýšenie svojich cien.

Premiér sa dnes odvolal na jeden z prieskumov, podľa ktorého sa viac ako 40 percent Slovákov obáva zavedenia eura. Podľa neho sa objavuje trend, že občania vnímajú euro ako výhodné najmä pre politikov a podnikateľov.

Za neopodstatnené zvyšovanie cien potravín Fico opakovane kritizoval obchodné reťazce. Vo štvrtok vytkol nečinnosť štátnym kontrolórom a vyhlásil, že vláda na budúci týždeň schváli novelu zákona namierenú proti rastúcim cenám.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu