Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Inflácia podľa metodiky EÚ zrýchlila na 1,7 percenta

BRATISLAVA - Ceny tovarov a služieb na Slovensku podľa metodiky Európskej únie (EÚ) v septembri zrýchlili tempo medziročného rastu na 1,7 percenta z augustových 1,2 percenta. Informoval o tom dnes Štatistický úrad.

Počas samotného deviateho mesiaca sa ceny zvýšili o 0,3 percenta, v auguste medzimesačne naopak klesli o 0,1 percenta. Harmonizované indexy spotrebiteľských cien sa zostavujú na porovnanie inflácie jednotlivých krajín EÚ, slúžia tiež na posúdenie splnenia inflačného kritéria na vstup do eurozóny. Inflačné kritérium Slovensko po prvý raz splnilo v auguste. Krajina chce prevziať euro od januára 2009.

V septembri sa medziročne najviac, o 3,5 percenta, zvýšili ceny za vzdelanie. Potraviny zdraželi o 3,3 percenta po augustovom medziročnom náraste o 2,3 percenta. Klesli naopak ceny v zdravotníctve, doprave, ako aj za nábytok a vybavenie domácností.

Podľa údajov zostavených v národnej metodike, ktoré úrad zverejnil minulý týždeň, ceny v septembri zrýchlili tempo medziročného rastu na 2,8 percenta v porovnaní s augustovým nárastom o 2,3 percenta. Rozdiel v hodnotách inflácie v národnej a harmonizovanej metodike spôsobuje odlišné zloženie spotrebných košov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu