Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

SAV: Zdravotníctvu hrozí pre starnutie obyvateľov krach

BRATISLAVA - Postupné starnutie obyvateľstva sa v budúcnosti odrazí nielen v raste nákladov na penzie, ale aj vo vyšších výdavkoch na zdravotníctvo.

Ak neporastú odvody do zdravotných poisťovní na 21 percent z terajších 14 percent z hrubej mzdy, zdravotníctvo sa dostane do mnohomiliardovej straty, upozornili ekonómovia zo Slovenskej akadémie vied (SAV).

"Buď sa zvýšia odvody, alebo by sme sa mali zmieriť s trvalou schodkovosťou zdravotníckeho systému," zhrnul výsledky medzinárodného prieskumu Viliam Páleník z Ekonomického ústavu SAV. Strata by v roku 2050 mohla dosiahnuť úroveň 1,5 až tri percentá hrubého domáceho produktu. V súčasnosti by to znamenalo 27 až 54 miliárd Sk.

Pred krízou vo financovaní zdravotníctva podľa ekonómov neochráni Slovensko ani súčasný rýchly ekonomický rast. Do vyššieho veku, keď sú zvyčajne ľudia vo väčšej miere odkázaní na pomoc lekárov, sa totiž dostanú silné populačné ročníky z konca sedemdesiatych rokov. Keďže od deväťdesiatych rokov sa na Slovensku rodilo výrazne menej ľudí, odchádzajúcu generáciu nebude mať v práci kto zastúpiť, dodal Páleník.

Slovenské zdravotníctvo zápasí s nedostatkom financií už v súčasnosti. Nemocnice čelili niekoľkomiliardovým dlhom a zdravotníci dlhodobo žiadajú výrazné zvýšenie platov, čo by si podľa odhadov taktiež vyžiadalo miliardy korún.

Celkovo by sa tento rok malo zo zdravotných odvodov vyzbierať asi 90 miliárd korún a ďalších viac ako 20 miliárd ľudia zaplatia u lekárov, či lekárňach v hotovosti. Spolu s výdavkami na dôchodky a sociálnu pomoc ide o najvyššie položky v rozpočte verejných financií.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu