Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zážitky z dovolenky dajte na papier

Digitálne fotky môžete mať vďaka tlačiarni aj na papieri.
Digitálne fotky môžete mať vďaka tlačiarni aj na papieri.

Množstvo záberov na historické pamiatky, pláž, more či posedenia s priateľmi a rodinou – tieto všetky zvečnené chvíle ste si určite doniesli v digitálnom foťáku z tohtoročnej letnej dovolenky. Stačí ich už len napáliť na cédečko, alebo uložiť v počítači. Ak však patríte k tým, ktorí fotky radi zakladajú do albumov, máte niekoľko možností. Zamieriť do fotolabu, vytvoriť si fotoknihu, alebo si zaobstarať vlastnú domácu tlačiareň.

Na trhu v súčasnosti nájdete tri druhy domácich farebných tlačiarní: atramentové, laserové a termosublimačné. Prvé spomínané – atramentové - majú tú výhodu, že tlačia všetko do veľkosti A4, ale na tlačenie fotiek nie sú najvhodnejšie. Fotky nebudú nikdy také pekné a kvalitné ako z fotolabu. Príčinou toho je, že atrament sa nanáša v riadkoch, medzi ktorými vznikajú medzery, a tiež to, že miešanie farieb nie je ani zďaleka presné. A hlavne, fotka nemá správne rozlíšenie a povrchovú úpravu.

Drahé laserové tlačiarne


V prípade laserových tlačiarní vás môže odradiť cena. Laserová technológia je dokonalá, pretože napaľuje toner vysokou teplotou na papier a dokáže pracovať s vysokým rozlíšením a vysokou rýchlosťou tlače. Investícia je však dosť vysoká a na domáce použitie a tlač pár desiatok fotografií ročne sa skutočne neoplatí.

Zlatá stredná cesta


Sublimačné tlačiarne nanášajú na fotopapier postupne 3 farebné fólie a „zapekajú“ ich špeciálnou vrstvou, ktorá bráni blednutiu farieb a zároveň zvyšuje odolnosť voči vode a vlhkosti. Sublimačná tlač je rovnaká technológia, akou pracujú profesionálne fotolaby a výsledok je teda rovnaký. Veľkou výhodou je jednoduchá obsluha: tlačiareň buď pripojíte na PC, alebo doň vložíte pamäťovú kartu a na displeji si vyberiete fotky, ktoré chcete tlačiť. Niektoré dokonca umožňujú korekciu neduhov, ako sú napr. červené oči či príliš tmavá/bledá fotografia. Výhodou je miniveľkosť a prenosnosť tlačiarne. Nevýhodou je vyššia cena fotopapierov (niekoľko stoviek) a rozmer 9x 13 alebo 10x15 cm.

Vytvorte si fotoknihu


Ak nechcete investovať do kúpy tlačiarne, dajte si fotky urobiť vo fotolabe. Dobrým tipom je vytvorenie vlastnej fotoknihy. Na internete si môžete bezplatne stiahnuť softvér Fotoknihy a vytvoriť si ju podľa vlastnej fantázie. Vašu objednávku si napálite na CD, zanesiete do zberne a o niekoľko dní si ju hotovú vyzdvihnete. Základná cena za 26 fotostrán sa pohybuje od 100 do 800 Sk a závisí od toho, či sa rozhodnete len pre fotozošit, alebo mäkkú či tvrdú väzbu. Najdrahšia je plátenná väzba.

Na čo si dať pozor?


Atramentová tlačiareň
- pýtajte sa na vstupné rozlíšenie a podľa neho porovnávajte
- zistite si cenu náhradnej náplne, ktorú si vymeníte sami, avšak pozor na spôsob plnenia
- zistite, či tlačiareň zvláda fotopapier a pre tlač fotiek ho aj používajte (inak fotka nestojí za nič)
VHODNÁ: Ak chcete ušetriť.
MÍNUS: Nízka kvalita fotiek, ktoré nie sú trvácne.

Sublimačná tlačiareň
- porovnávajte rozlíšenie a veľkosť fotografie, ktorú tlačiareň zvládne tlačiť
- dôležitý je vstup na všetky najpoužívanejšie pamäťové karty a PictBridge na priame pripojenie fotoaparátu k tlačiarni bez PC
VHODNÁ: Ak chcete tlačiť v rovnakej kvalite ako fotolab.v MÍNUS: Cena fotky v prepočte na 10x 15cm asi 10 Sk/fotku.

Laserová tlačiareň
- farebná laserovka je veľká investícia, vyberte ju len pri vysokom počte tlačených fotiek či farebných výtlačkov
- pozor si treba dať na rozlíšenie (minimálne 2 400x 600) a na veľkosť pamäte (aspoň 64 MB)
VHODNÁ: Ak chcete tlačiť množstvo fotiek.
MÍNUS: Vyššia cena
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu