Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Žatva prakticky skončila, úroda je priemerná

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Tohtoročný zber hustosiatych obilnín a repky olejky sa prakticky skončil, poľnohospodári k pondelku zožali viac ako 99 percent osiatych plôch.

Úroda obilnín je oproti vlaňajšku mierne lepšia, za priemerom za posledné štyri roky však zaostala. Stále pokračuje zber ovsa. ČTK o tom dnes informoval hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Stanislav Nemec.

Celková priemerná hektárová úroda obilnín dosiahla 3,65 tony, čo je o 1,7 percenta menej, ako je priemer za posledné štyri roky. V prípade repky prevýšila podľa SPPK priemerná hektárová úroda 2,17 tony štvorročný priemer približne o 4,1 percenta.

"Napriek týmto výsledkom by celková produkcia mala stačiť pre potreby Slovenska, no na druhej strane nemožno zabúdať na vplyvy zahraničného obchodu. Domácu spotrebu hustosiatych obilnín odhadujú odborníci na necelé dva milióny ton a repky na 203.000 až 210.000 ton," uviedol Nemec. Úroda obilnín pritom bola asi 2,28 milióna ton a 333.000 ton u repky.

Ovos, ktorého ešte zostáva zozbierať zhruba osem percent, sa podľa poľnohospodárskej komory vždy kosil neskôr ako ďalšie plodiny. Na celkovej výmere hustosiatych obilnín 628.000 hektárov sa však podieľa len necelými 3,5 percentami, dodala SPPK.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu