Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Izrael neobnovil dodávky paliva, EÚ zastavila financie

Bez elektrického prúdu je okolo 600 000 Palestínčanov.
Bez elektrického prúdu je okolo 600 000 Palestínčanov. (Zdroj: SITA)

GAZA - Izrael v nedeľu otvoril hraničný priechod do Pásma Gazy, no dodávky paliva pre palestínsku elektrárenskú spoločnosť v Gaze neobnovil. V Pásme Gazy tak od piatka ostáva bez elektrického prúdu okolo 600 000 Palestínčanov.

Podľa izraelského dodávateľa Európska únia zastavila financie palestínskemu odberateľovi v Gaze, ktorý zabezpečuje elektrickú energiu pre štvrtinu Pásma Gazy. "Dodávky paliva sa obnovia, keď EÚ alebo iný spoľahlivý zdroj nám garantuje, že dostaneme za palivo pre palestínsku elektráreň zaplatené", uviedla izraelská spoločnosť Dor Alon vo vyhlásení. Hovorkyňa Európskej komisie Alex de Maunyová zastavenie financií distribučnej spoločnosti v Gaze potvrdila, ale dôvod takéhoto rozhodnutia neuviedla.

Islamské hnutie Hamás, ktoré pred mesiacom násilím prevzalo kontrolu nad Pásmo Gazy, obvinilo palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása, že so svojimi západnými spojencami túto energetickú krízu zinscenoval na diskreditáciu Hamásu a pre vlastný politický zisk.

Palestínska distribučná spoločnosť Gaza Generating odstavila v piatok prívod elektrického prúdu takmer polovici 1,4 miliónovej populácie Pásma Gazy po tom, ako vyčerpala všetky vlastné zásoby paliva. Deň predtým zatvoril Izrael z bezpečnostných dôvodov jediný hraničný priechod Nahal-Oz, čím sa zastavili aj dodávky paliva pre palestínskeho odberateľa.

Spotrebu elektrickej energie v Pásme Gazy sčasti pokrývajú izraelskí a egyptskí dodávatelia elektrickej energie. Niektorí Palestínčania si vypomáhajú vlastnými generátormi, iní používajú sviečky a petrolejové lampy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu