Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zdražia chlieb aj rožky

BRATISLAVA - Potvrdené! Čaká nás ďalšie zdražovanie základných potravín ako chlieb, pečivo či múka. A to pravdepodobne už od septembra.

Naplnili sa tak pesimistické predpovede poľnohospodárov o slabej úrode obilia. Toho je málo a musí sa dovážať. Pekárom preto výrazne rastú náklady a obchodníci chystajú zdražovanie.

Odborníci sa zhodujú v názore, že ceny niektorých potravín pôjdu na jeseň hore asi o desať percent. Za kilogramový bochník chleba tak zaplatíme v priemere viac o 2,50 Sk, pečivo zdražie asi o 20 halierov a za múku dáme korunu navyše.

Nielen na Slovensku, ale aj v celej Európe je totiž nedostatok obilia, čo na svojej peňaženke pocíti každý Slovák. „Keď budú ceny vstupov vyššie, prejaví sa to v cene finálneho výrobku,“ vysvetlil analytik Ľubomír Drahovský zo spoločnosti Terno.

Obchodníci pritom ešte nedávno lákali do predajní zákazníkov na pečivo za korunu. Dnes stojí o 50 halierov viac a bude ešte drahšie. „Obyčajný rožok už nie je imidžovým tovarom obchodníka. Stávajú sa ním iné časti potravinárskeho sortimentu,“ podotkol Drahovský. Ten preto nemá dôvod predávať ho za nižšiu ako nákupnú cenu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu