Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Predaj Transpetrolu stále zdržujú súdne spory

BRATISLAVA - Predaj menšinového balíka akcií slovenského prepravcu ropy Transpetrol, ktorý kontroluje holandská dcéra skrachovaného ruského koncernu Jukos, naďalej komplikujú viaceré súdne spory.

Pôvodný manažment holandského Yukos Finance chce predať podiel v Transpetrole za trhovú cenu záujemcovi, s ktorým bude spokojná tiež slovenská vláda. Novinárom to dnes povedala hovorkyňa Yukos Finance Claire Davidsonová.

"V súčasnosti sa čaká na ocenenie majetku Transpetrolu," povedala Davidsonová. Výnos z budúceho predaja akcií ropného prepravcu sa použije tiež na uspokojenie nárokov veriteľov, ktorí sú registrovaní na holandskom súde, dodala. Doteraz sa však v Holandsku vedie spor o to, kto je právoplatným zástupcom spoločnosti Yukos Finance.

Kontrolu nad aktívami Yukos Finance si nárokuje nútený správca ruskej materskej firmy Jukos Eduard Rebgun, ktorý do vedenia jej holandskej dcéry dosadil nové vedenie. Odvolaný manažment však toto rozhodnutie napadol na súde a tvrdil, že konkurzné konanie v Rusku bolo zmanipulované. Verdikt holandského súdu vo veci by mal padnúť koncom októbra, konečné rozhodnutie však ešte môžu oddialiť prípadné odvolania.

Nútený správca Rebgun sa chystá v auguste vydražiť akcie Yukos Finance. "Ak by sa aj konal predaj akcií, nemalo by to právny dopad na Transpetrol," tvrdila Davidsonová. Na prevzatie vlastníctva Transpetrolu by nový majiteľ holandskej dcéry Jukosu podľa nej potreboval odobrenie od notára, ktoré by vzhľadom k prebiehajúcim súdnym sporom pravdepodobne nezískal.

Slovensko predalo 49 percent akcií Transpetrolu ešte v roku 2002 za 74 miliónov USD ruskému Jukosu, ktorý ich neskôr previedol na svoju holandskú dcérsku firmu. Do konca apríla mala slovenská vláda možnosť využiť právo veta pri prevode tohto balíka na inú spoločnosť. V súčasnosti môže rozhodnutia v Transpetrole zablokovať už len na valnom zhromaždení; štát v spoločnosti drží 51 percent akcií, väčšinu v predstavenstve má však menšinový akcionár.

Transpetrol prepravuje ruskú ropu na Slovensko prostredníctvom ropovodu Družba. Časť z nej prúdi ďalej do Česka. Slovenská vláda sa snažila o spätné odkúpenie menšinového podielu vo firme, získať sa jej ho však nepodarilo. Rovnako v minulosti dopadli aj ďalší záujemcovia o balík akcií Transpetrolu. V súčasnosti sa hodnota menšinového podielu akcií v Transpetrole odhaduje na 100 až 200 miliónov dolárov (2,4 až 4,8 miliardy korún).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu