Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Minimálna mzda sa zvýši na 8 100 Sk

Ministerka práce a sociálnych vecí Viera Tomanová
Ministerka práce a sociálnych vecí Viera Tomanová

BRATISLAVA - Minimálna mzda na Slovensku by sa mala od začiatku októbra tohto roka podľa ministerky práce a sociálnych vecí Viery Tomanovej zvýšiť zo súčasných 7 600 Sk na 8 100 Sk.

Šéfka rezortu práce a sociálnych vecí to uviedla v online diskusii. Ako pre agentúru SITA uviedol viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Peter Masár, na náraste minimálnej mzdy na 8 100 Sk sa už dohodli zamestnávatelia a odborári. O takomto návrhu by mala 30. júla tohto roka rokovať Hospodárska a sociálna rada (HSR). Okrem zvýšenia minimálnej mzdy od začiatku októbra by sa pritom malo diskutovať aj o návrhu nového zákona o minimálnej mzde, ktorý má zaviesť nový mechanizmus úpravy najnižších miezd.

Podľa pôvodného návrhu ministerstva práce a sociálnych vecí sa mala minimálna mzda od 1. októbra tohto roka zvýšiť na 8 260 Sk alebo na 8 450 Sk. HSR však koncom júna stiahla takýto návrh na úpravu výšky minimálnej mzdy zo svojho rokovania. "Návrh sa stiahol na základe dohody so sociálnymi partnermi, keďže sa črtá dohoda medzi zástupcami zamestnávateľov a zamestnancov na novom systéme pravidelného zvyšovania minimálnej mzdy s možnosťou vyjednávania," uviedla koncom júna predsedníčka HSR, ministerka práce a sociálnych vecí Viera Tomanová.

Zvýšenie minimálnej mzdy spôsobí od začiatku októbra aj nárast minimálnych odvodov na sociálne poistenie, keďže minimálna mzda je súčasne najnižším vymeriavacím základom pre platenie poistného na sociálne poistenie. Od začiatku budúceho roka sa vzhľadom na nárast minimálnej mzdy zvýšia aj najnižšie odvody na zdravotné poistenie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu