Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Rozhodnutie o ťažbe zlata v Kremnici sa opäť odložilo

Kremnica
Kremnica

KREMNICA - Termín konečného rozhodnutia o kontroverznej ťažbe zlata v Kremnici sa odložil o ďalšie dva roky.

Ministerstvo životného prostredia totiž zamietlo žiadosť spoločnosti Kremnica Gold o doplnenie súčasných podkladov a celý proces povoľovania ťažby sa tak vráti na začiatok. Ministerstvo malo do konca roka posúdiť vplyv pôvodného zámeru plánovanej ťažby na životné prostredie. O povolení ťažby definitívne rozhodne banský úrad.

"Chceli sme zapracovať do pôvodného zámeru ťažby zlata v Kremnici pripomienky dotknutých obcí," povedal riaditeľ spoločnosti Boris Bartalský, podľa ktorého musí firma po negatívnom stanovisku ministerstva vypracovať nový zámer ťažby. Spoločnosť ponúkla presunutie závodu, v ktorom sa bude pracovať s nebezpečným kyanidom, ďalej od mesta. Kremnica Gold okrem možnosti doplnenia podkladov neúspešne žiadala ministerstvo aj o ročné predĺženie termínu na posudzovanie vplyvu ťažby na životné prostredie.

Spoločnosť musí podľa novely banského zákona predložiť ministerstvu aj súhlasné stanoviská dotknutých obcí. Primátorka Kremnice Zuzana Balážová povrchovú ťažbu naďalej odmieta. Ťažbu odmietla v petícii aj veľká časť Kremničanov. Obávajú sa najmä používania jedovatých kyanidov, tie by podľa nich mohli spôsobiť ekologickú katastrofu. Ďalším dôvodom odmietania investície, ktorá by počas desiatich rokov priniesla stovky pracovných miest, je obava z poškodenia historických budov pri odstreloch zeminy a zvýšená prašnosť.

Spoločnosť Kremnica Gold, ktorá je dcérskou spoločnosťou kanadskej firmy Tournigan Gold, plánuje pri Kremnici vyhĺbiť 250-metrový kráter. V povrchovej bani chce za desať rokov vyťažiť 920.000 uncí zlata a sedem miliónov uncí striebra (unca = 31,1035 gramov).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu