Sobota8. jún 2024, meniny má Medard, zajtra Stanislava

V Kremnici budú opäť ťažiť zlato

Históriu a život baníctva dokumentujú vystavené expozície i šachta v NBS - Múzeu mincí a medailí v Kremnici.
Históriu a život baníctva dokumentujú vystavené expozície i šachta v NBS - Múzeu mincí a medailí v Kremnici.

KREMNICA - V Kremnici budú opäť ťažiť zlato. V ložisku Šturec, kde sa už zlato i striebro v minulosti ťažilo, by mala začať dolovať spoločnosť Kremnica Gold, a. s. V súčasnosti dokončujú podrobný geologický prieskum, ktorý presne určí zásoby v tejto oblasti.

„V oblasti Šturca až do roku 1992 ťažili zlato i striebro. Pričom rudu z lomu spracovávali v úpravni v meste. Táto ťažba bola ekonomicky nerentabilná a aj pre nedostatok financií ju museli pozastaviť,“ povedal riaditeľ spoločnosti Kremnica Gold Boris Bartalský. Podľa neho s ťažením by mohli začať o 2 či 3 roky a povrchový lom by mal mať životnosť viac ako 10 rokov. Obyvatelia Kremnice sú s tým, že sa u nich začne opäť ťažiť zlato, väčšinou spokojní. Myslia si, že Kremnica sa opäť zviditeľní a najmä sa vytvoria nové pracovné miesta. „Vytvoríme viac ako 120 priamych pracovných príležitostí,pričom u dodávateľov a poskytovateľov služieb nájde pracovné uplatnenie ďalších 200 až 400 ľudí,“ dodal Boris Bartalský.
Zlato a Kremnica
Zlato v kremnickom regióne sa ťažilo viac ako 1 000 rokov a mesto Kremnica je úzko späté nielen s jeho ťažbou, ale zároveň aj s razbou mincí. Za toto obdobie boli vyrazené rozsiahle podzemné banské diela pod mestom Kremnica a v jeho okolí. Prejavy dobývania zlato- -strieborných rúd nájdeme priamo v meste a najbližšom okolí. Významné povrchové dobývanie bolo aj v lome Šturec.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu