Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Bratislavské letisko dostane na investície šesť miliárd

Letisko M. R. Štefánika
Letisko M. R. Štefánika

BRATISLAVA - Bratislavské Letisko M. R. Štefánika, ktoré po zrušení privatizácie zostalo v rukách štátu, dostane na investície šesť miliárd korún.

Pribudnúť by mal nový terminál, obchody a služby, rozšíriť by sa malo parkovisko. Predpokladá sa, že časť investícií zaplatia súkromné firmy, napísal dnes denník Pravda. "Uskutoční sa drahší variant s väčším rozvojom služieb pre ľudí. Je to urbanisticky, aj prevádzkovo, aj architektonicky lepšie riešenie," povedal minister dopravy Ľubomír Vážny.

Šesť miliárd by sa malo investovať v priebehu štyroch až piatich rokov. Druhý variant, o ktorom ministerstvo tiež uvažovalo, počítal s investíciami päť miliárd korún. Súkromné firmy, ktoré mali vlani získať letisko v privatizácii, garantovali investície 9,4 miliardy korún a ďalších päť až desať miliárd korún v najbližších desiatich rokoch.

Časť peňazí na investície, zhruba dve až 2,5 miliardy Sk, by malo pokryť samotné letisko, asi tretinu získa cez úver. "Zvyšok pôjde zo súkromných peňazí," poznamenal Vážny. Letisko však podľa neho nebude získavať peniaze predajom pozemkov, ale malo by so záujemcami zakladať spoločné podniky.

Ďalšou možnosťou je, že pokiaľ investor zaplatí rozvoj, získa možnosť dlhodobého nulového alebo nízkeho prenájmu, prípadne bude môcť priestory spravovať, dodal minister.

Väčšinu akcií letiskovej spoločnosti malo vlani získať konzorcium TwoOne pod vedením rakúskeho letiska a finančnej skupiny Penta. Vláda Roberta Fica však predaj zrušila.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu