Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Letoví dispečeri znovu uvažujú o štrajku

BRATISLAVA - Letoví dispečeri po preštudovaní záverov medzinárodného bezpečnostného auditu trvajú na svojej požiadavke odvolať riaditeľa Letových prevádzkových služieb (LPS) Romana Bíra.

Kontrola podľa nich totiž poukázala na vážne nedostatky vo vedení podniku, ktoré súvisia s bezpečnosťou letovej prevádzky. Minister dopravy Ľubomír Vážny však ešte v máji tvrdil, že audit žiadne závažné pochybenia manažmentu LPS nepreukázal.

"Počkáme si, ako zareaguje minister. Jednou z alternatív naďalej zostáva štrajk," povedal dnes ČTK prezident Združenia riadiacich letovej prevádzky Ľuboš Laurenčík. Dokedy budú dispečeri čakať na Vážneho reakciu, nevedel povedať. "Nechceli sme dávať ultimáta," dodal.

Podľa dispečerov minister dopravy nedodržal dohodu z konca februára, po ktorej navigátori ukončili päťdňový protest. Vážny vtedy dispečerom prisľúbil, že ak medzinárodný audit zistí vážne pochybenia zo strany šéfa LPS Bíra, odvolá ho. Podľa ministra kontrola nezistila takéto nedostatky, dispečeri však majú opačný názor.

Navigátori naďalej trvajú na tom, aby sa v podniku uskutočnili opatrenia, ktoré povedú k zlepšeniu bezpečnosti letovej prevádzky a komunikácie s vedením. Laurenčík pripustil, že by sa tak mohlo stať aj pod vedením Bíra. "Veľmi si to však neviem predstaviť," poznamenal.

Navigátori sa po zverejnení výsledkov auditu Európskej agentúry pre bezpečnosť letovej prevádzky sťažovali, že ministerstvo nedodržalo dohodu a nechce im poskytnúť originálne závery. Úrad reagoval tvrdením, že dohodu s dispečermi neporušil. Dispečeri naďalej zostávajú v štrajkovej pohotovosti. Februárový štrajk dispečerov výrazne nezasiahol do príletov a odletov na slovenských letiskách. Letecké spoločnosti však museli odkláňať svoje prelety mimo slovenského územia, čo LPS spôsobilo niekoľkomiliónovú stratu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu