Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Košické letisko láme rekordy!

Košické letisko zažíva veľký rozvoj.
Košické letisko zažíva veľký rozvoj. (Zdroj: Nový Čas)

KOŠICE - Moderný terminál košického letiska praská vo švíkoch! Oproti rovnakému obdobiu minulého roku počet cestujúcich vzrástol o vyše 29 percent.

Do sveta sa z neho cez brány medzinárodného letiska premlelo v tomto roku takmer už 160-tisíc pasažierov!

Leteckú bránu do Európy a pri charterových letoch aj do Afriky využívajú cestujúci z východného i stredného Slovenska a sčasti aj zo severu Maďarska. Pravidelné priame lety zatiaľ síce lietajú len do Prahy, Viedne a Bratislavy, no už sa uvažuje aj o ďalších destináciách.

„Letisko zaznamenalo veľký rozvoj, no potenciál je ešte väčší. Uvažujeme o spojení do Londýna, ale definitívne rozhodnutie ešte nepadlo. V konečnom dôsledku rozhodne trh a záujem,“ povedal výkonný riaditeľ letiska Michael Höferer.

Nepravidelným dovolenkovým spojením sú Košice „zviazané“ s letoviskami v Egypte, Tunisku, Turecku, Grécku, Bulharsku a aj Chorvátsku. Len v júni bolo týchto charterových letov až 53! Vďaka polmiliardovej investícii do novej vstupnej haly sa zvýšil komfort pre cestujúcich. Nájdu tam reštaurácie, letné terasy, rýchle občerstvenie, zmenárne, požičovne áut aj informačnú kanceláriu.

„Cestujúci sa najčastejšie pýtajú na pamätihodnosti a dopravu do mesta. Vždy im radi vyhovieme,“ povedala nám informátorka Andrea Kušnieriková. Vozidlá si požičiavajú najmä zahraniční cestujúci. „V priemere požičiavame za 1 200 korún denne, no pri dlhšom čase je cena požičania auta o polovicu nižšia,“ prezradila Erika Vojtašková z požičovne.

Samozrejmosťou na letisku je pripojenie na internet a dostatok parkovacích miest. Najmä zahraniční turisti si pochvaľujú veľmi dobrú jazykovú znalosť personálu. Tým našim zatiaľ chýbajú detský kútik, ktorý pribudne už na budúci týždeň, a úschovňa batožín.

Počet cestujúcich

2005.................... 269 885
2006.................... 343 818
2007 (polrok)........157 350
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu