Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Letisko Žilina sa vlani dostalo do zisku

ŽILINA - Spoločnosť Letisko Žilina, ktorá je vlastníkom terminálu na menšom medzinárodnom letisku v Dolnom Hričove, zaznamenala uplynulý rok čistý zisk 42,8 milióna korún. V predošlých piatich rokoch bola spoločnosť v červených číslach, predvlani hospodárila so stratou viac než 1,4 milióna korún. ČTK o tom dnes informoval predseda predstavenstva Letiska Žilina Michal Krnáč.

"Vytvorenie zisku bolo spôsobené vyriešením zmluvných vzťahov s (prevádzkovateľom letiska) Letiskovou spoločnosťou Žilina a znížením prevádzkových nákladov. Prispelo k tomu i ukončenie výstavby prvej etapy letiskového terminálu," dodal Krnáč.

Spoločnosť plánuje v tomto roku preinvestovať približne 15 miliónov korún na rozšírenie letiskového terminálu. Práce by sa mali ukončiť v závere roka.

Žilinská radnica nedávno oznámila, že chce predať svoj 26-percentný podiel v spoločnosti Letisko Žilina. Podľa primátora Ivana Harmana (SDKÚ-DS) mesto totiž nemôže zásadnejším spôsobom ovplyvniť chod spoločnosti. O menšinový podiel sa uchádzajú dvaja záujemcovia, primátor ich mená zatiaľ nezverejnil. Predaj musí schváliť mestské zastupiteľstvo.

Väčšinovým vlastníkom Letiska Žilina je Slovenská investičná a realitná spoločnosť (SIRS) podnikateľa Georga Trabelssieho, ktorý je blízky vládnej SNS. SIRS kontroluje takmer 56 percent akcií letiska. Z Dolného Hričova lieta pravidelná linka do Prahy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu