Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Poisťovne rátajú škody po štvrtkovej víchrici

Štvrtková smršť spôsobila stovky škôd na majetkoch.
Štvrtková smršť spôsobila stovky škôd na majetkoch.

BRATISLAVA - Väčšie slovenské poisťovne zatiaľ zaevidovali po štvrtkovom nárazovom vetre, ktorý sa prehnal časťou krajiny, stovky škôd za niekoľko desiatok miliónov korún.

Extrémne počasie lámalo stromy a spôsobilo škody na strechách budov a vozidlách. Celková výška škôd podľa poisťovní pravdepodobne ešte stúpne.

V najväčšej poisťovni na trhu, Allianz - Slovenská poisťovňa (SP), klienti počas dnešného predpoludnia nahlásili 250 poistných udalostí v predpokladanej výške 20 až 30 miliónov korún. "Najväčšie škody sme zaznamenali v trnavskom, levickom, považskobystrickom a martinskom regióne," uviedla hovorkyňa poisťovne Lucia Muthová.

Po skúsenostiach so živelnými udalosťami Allianz - SP predpokladá, že počet poistných udalostí po štvrtkovom vyčíňaní počasia sa zvýši oproti dnešnému dopoludniu desaťnásobne a ich celková výška dosiahne 40 až 50 miliónov Sk.

V Českej poisťovni - Slovensko (ČPS) do tretej hodiny popoludní zaregistrovali 62 škôd na majetku a dve desiatky udalostí na motorových vozidlách v celkovej výške 900.000 korún. "V dvanástich prípadoch išlo o veľké škody, keď napríklad bola poškodená celá strecha domu," povedala ČTK Zuzana Hliváková z odboru komunikácie a marketingu ČPS. Najviac postihnuté boli oblasti v okolí Bytče, Žiliny a Bratislavy, dodala.

Odstraňovanie následkov víchrice bude podľa odhadu bratislavského magistrátu stáť hlavné mesto zhruba 320.000 korún. Najviac práce si vyžiada čistenie komunikácií a odvoz nazbieraného odpadu zo stromov a striech.

Meteorológovia búrky so silným vetrom na štvrtok predpokladali; očakávali sa pred príchodom chladnejšieho počasia. Silné nárazy vetra a ojedinelé búrky s väčším úhrnom zrážok očakávajú aj dnes popoludní a v noci na sobotu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu